Защо не си струва да давате пари назаем на роднини и познати?

10223
Защо не си струва да давате пари назаем на роднини и познати?

© Pixabay

От време на време приятели или роднини искат пари назаем. Как трябва да подхождате в такива случаи?

Внимавайте.

През годините стотици хора са ме молили за пари назаем - от 50 долара до десетки  хиляди. Давал съм пари назаем само в два от тези случаи, казва пред MarketWatch Джаред Дилиън, бивш ръководител на отдела за търговия с борсово търгувани фондове в Lehman Brothers.


При даването на пари назаем се появяват много лоши чувства, когато те не бъдат върнати. Това унижощава отношeнията между хората. Случва се постоянно.

Ако в крайна сметка решите да заемете пари, начислявайте голяма лихва. Този човек иска да вземе пари от вас, защото вече е използвал всички свои останали опции.

Отговорът е не

Отговорът на въпроса “Мога ли да взема пари назаем?” трябва почти винаги да е не. Има няколко ситуации, в които отговорът е да.

1. Когато количеството е достатъчно малко, така че ако парите евентуално не бъдат върнати, това да не навреди на отношенията ви.

Тази сума варира от човек до човек. На някои хора няма да им липсват няколко хиляди. Други пък се вбесяват от невърната петдесетачка. Абсолютно зависи от човека.

Ето какъв е ключът: Ако заемете пари на приятел или на роднина, трябва да ги отпишете веднага. Трябва да смятате, че няма да бъдат върнати. Трябва да считате заема за подарък. Трябва да приемете, че никога повече няма да видите тези пари.

Ако нямате проблем с това, че никога повече няма да видите тези пари и сте на 100% сигурни, че това няма да навреди на отноешенията ви с другия човек, тогава действайте и заемете тези пари.

Това е основната причина, поради която не давам пари назаем, казва Дилиън. Не защото обичам да спестявам, а защото отпускането на заеми между приятели и познати унищожава отношенията между тях.

Ето нещо друго: Дори и ако аз не се държа странно, човекът, взел парите назаем, може да се държи странно. Той ще се държи странно, ако не може да ви ги върне. Ще ви избягва като чума.

И така, като цяло ,никога не го правете.

Всяка правило обаче съществува, за да се нарушава. Ако нарушите това правило:

2. Начислявайте лихва.

Начислявайте голяма лихва. Този човек ви моли за заем, защото е използвал всички свои други опции. Банковата му сметка е празна. Кредитните му карти са занулени. Преобърнал е всеки друг камък и вие сте последната му опция.

Таксувайте го със 100% годишна лихва или повече.

Първо, тук става въпрос за здрав разум. Ако банките смятат, че този човек представлява кредитен риск, тогава той или тя заслужава по-голяма лихва. Компаниите за бързи кредити често отпускат средства срещу трицифрени лихви.

Вие би тряблвало да правите същото. Ако ще правите нещо наистина глупаво, по-добре да изкарате пари от него.

Ако кредитът не е наличен на друго място, тогава цената му наистина няма значение. Имате морални колебания да облагате с лихва близки и познати? Парите си имат своя цена. Не бъдете изостанали.

Общото правило е:

a. Приемете, че заемът, който давате е подарък.

b. Но се преструвайте, че не е.

Какво става, ако не ви върнат парите?

Времето за разплата е дошло и е отминало, но вие така и не сте си получили парите. Как да се държите в подобна ситуация? Да подпалите ли телефона на длъжника? Да наемете ли частен детектив? Можете да сте сигурни, че длъжникът знае, че ви дължи пари. Той или тя знае къде да ви намери.

Оставете нещата така. Ако сте последвали стъпка едно, вероятно вече сте отписали заема. Така че няма смисъл да предприемате нищо. Дори и ако обаче сте отписали този заем и двамата знаете, че има дълг, който не е върнат.

Всъщност, аз по-лесно давам по-големи суми назаем, отколкото по-малки суми. Нямам време за типовете, които искат да ви вземат петдесетачка и след това да “забравят”, казва Дилън.

Това ни довежда до правило номер три. Това също така е основен принцип в живота на Дилиън.

3. Няма благотворителност — само инвестиция.

Когато давате пари за благотворителност, не очаквате нищо насреща. Когато инвестирате, очаквате нещо в замяна.

Това нещо може да е някаква психологическа награда. В моя случай наскоро бе, че спасих живота на няколко котки, казва Дилиън. Това е инвестиция.

Или пък да видите приятеля си как си стъпва на краката и води пълноценен живот. Това също е инвестиция. Някъде дълбоко в себе си вие осъзнавате разликата между благотворителност и инвестиция.

Затова аз не давам. Аз инвестирам. Което е основната причина, поради която съм отпуснал заем в 2 от 100 случая. Не смятам, че много хора са добра инвестиция. Ако някой е добра инвестиция, той ще ви покаже своите добродетели, а не недостатъци.

Той ще каже: “Трябва да инвестираш в мен, защото съм страхотен и ще ти върна парите.” А не: „Нямам късмет и съм неудачник.” Представете си, че сте капиталист (какъвто сте). Инвестирайте в този тип.

Повечето хора обикновено бъркат в това, че дават пари назаем, когато всъщност това е благотворителност. А когато очакват нещо в замяна, тогава се появява негодуванието.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Patricia Moore
# 0
16:06 | 30 June 2021
Живея в САЩ и сега си струва да живея удобно за мен и семейството ми и наистина никога през живота си не съм виждал доброта, която да ми се проявява, тъй като съм затруднена майка с три деца и преживях сериозен проблем, тъй като съпругът ми се сблъска с ужасен инцидент през последните две седмици и лекарите заявяват, че той трябва да се подложи на деликатна операция, за да може да ходи отново и не можех да си позволя сметките за операцията му, след това отидох в банката за заем и отказват ми, като заявяват, че нямам кредитна карта, оттам бягам при баща си и той не е могъл да помогне, след това, когато разглеждах, попаднах на кредитор г-н Клифорд, който предоставя заеми на достъпна цена лихвен процент, нямах друг избор, освен да опитам и изненадващо всичко беше като мечта, получих заем от 35 000 щатски долара и платих за операцията на съпруга си и благодаря на БОГ днес той е добре и може да ходи и работи и тежестта вече е толкова по-голяма за мен и можем да се таксуваме Добре и семейството ми е щастливо днес и си казах, че ще викам на глас към света на чудесата на БОГ към мен чрез този БОГ, страхувайки се от заемодателя г-н Клифорд, и ще съветвам всеки, който има истинска и сериозна нужда от заем, да свържете се с този БОГ страх човек чрез имейл zennitloanfirm@gmail.com, и искам всички да се молите за този човек за мен.❤️❤️❤️
Trisha
# 1
16:06 | 30 June 2021
Живея в САЩ и сега си струва да живея удобно за мен и семейството ми и наистина никога през живота си не съм виждал доброта, която да ми се проявява, тъй като съм затруднена майка с три деца и преживях сериозен проблем, тъй като съпругът ми се сблъска с ужасен инцидент през последните две седмици и лекарите заявяват, че той трябва да се подложи на деликатна операция, за да може да ходи отново и не можех да си позволя сметките за операцията му, след това отидох в банката за заем и отказват ми, като заявяват, че нямам кредитна карта, оттам бягам при баща си и той не е могъл да помогне, след това, когато разглеждах, попаднах на кредитор г-н Клифорд, който предоставя заеми на достъпна цена лихвен процент, нямах друг избор, освен да опитам и изненадващо всичко беше като мечта, получих заем от 35 000 щатски долара и платих за операцията на съпруга си и благодаря на БОГ днес той е добре и може да ходи и работи и тежестта вече е толкова по-голяма за мен и можем да се таксуваме Добре и семейството ми е щастливо днес и си казах, че ще викам на глас към света на чудесата на БОГ към мен чрез този БОГ, страхувайки се от заемодателя г-н Клифорд, и ще съветвам всеки, който има истинска и сериозна нужда от заем, да свържете се с този БОГ страх човек чрез имейл zennitloanfirm@gmail.com и искам всички да се молите за този човек за мен. Това е информацията, която бях помолена да предоставя Пълно име: Страна: Адрес: Възраст: 0 заемане: Семейно положение: Месторабота: Пол: Телефон: Номер на мобилен телефон: Месечен приход: Необходима сума: Цел на заема: Продължителност на кредита: Колко спешен ви е необходим заемът:
Max Bent
# 2
22:03 | 20 March 2021
Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Макс Бент. Аз съм кредитор, а също и финансов съветник. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или заем за собствен капитал, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация на заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като ние сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми отминали. Свържете се с нас по имейл: oceanfmortgages@gmail.com oceanfmortgages@gmail.com Това е ипотеките на Ocean Finance. Ние предлагаме заеми на тези, които се интересуват от разумен лихвен процент от 2%. Диапазонът варира от 5 000,00 евро до максимум 100 000 000,00 евро.
Митака
# 3
23:12 | 25 December 2019
Давам пари на заем ,за да помогна...,ако отсреща започнат номерата...забравям за "приятеля",забравям за парите и "чистя" гадината...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg