Защо приятелствата на работното място са важни за кариерата ви?

9508
Защо приятелствата на работното място са важни за кариерата ви?

© Pixabay

Приятелствата на работното място едва ли са в основата на вашето лично щастие, но за сметка на това са изключително важни за изграждането на успешна кариера.

Хората, които има здрави приятелства на работното място, са седем пъти по-ангажирани с дейността си, отколкото тези, работещи без приятелско рамо около себе си.    

Ново проучване, изготвено от сайта Comparably, разкрива, че от над 33 хил. анкетирани служители от технологичната индустрия, над половината са намерили добри приятели на работното място, предава CNBC. 

При дамите този процент стига до 60% от анкетираните, докато при мъжете 56% посочват, че имат добър приятел на работа.

„Едно от най-важните неща, които трябва да имате на работа, са близките взаимоотношения”, коментира изпълнителният директор на Comparably Джейсън Назар. „Доста често най-големият източник на стрес за хората е шефът, колегите или ежедневният натиск от работата”, казва той.

“Това, че над половината от служителите имат добър приятел на работа е добър знак”, добавя Назар. „Да имаш някого, който да минава с теб през добро и лошо, е безценно”, посочва той.

Докато приблизително в еднаква степен мъжете и жените имат приятели на работа, тази пропорция зависи от различни фактори като професионалния опит, работната позиция или възрастта. 

Хората, заемащи базови работни позиции, по-рядко споделят, че имат добро приятелство на работа (53%), докато 60% от тези с опит между 1 и 6 години заявяват, че имат приятелски взаимоотношения с колеги.

Заемащите ръководни позиции в технологичната индустрия, човешките ресурси и бизнес развитието обикновено посочват, че имат процъфтяващи приятелства.

Процент на служителите в технологичната индустрия по позиции, които споделят, че имат добри приятелства на работното място; източник: Comparably; CNBC

Проучването показва още, че това дали ще имате приятелства на работа или не зависи също от възрастта.

Хората на възраст между 18 и 30 години споделят най-често, че имат приятели на работа (62%), докато служителите на средна възраст и тези, намиращи се в средата на петдесетте си години, по-рядко развиват приятелства с колеги (50%).

Премахнете тези приятели от обкръжението си, ако искате успехиПриятелите могат или да подпомагат, или да пречат на успехите

Причина за тази тенденция, според Comparably, е, че по-възрастните хора обикновено имат по-високи отговорности, както на работа, така и в личния си живот. Това води до по-малко време за социализация и създаване на нови контакти.

Хората, които работят след 60-ата си годишнина, започват да увеличават броя на приятелите си на работното място, тъй като са достигнали пика на своята кариера и се намират пред пенсиониране.


Възрастова зависисимост за наличието на приятели на работното място; източник: Comparabl, CNBC

Дори и да попаднете в позиция, в която изпитвате трудност да създадете приятелства на работа, кариерният експерт и съветник към индекса Fortune 500 Ани МакКий препоръчва да „намерите някой, с когото действително можете да говорите, някой, който реално ще ви каже истината какво другите виждат във вас, дали са силни страни или неща, които можете да развиете”.

Наличието на един или двама близки приятели на работа може да помогне за развитието ви в дългосрочен план.

„Връзката с хора повдига настроението и морала ви, а приятелството ни осигурява емоционална и психологическа сила да се справим с това, което идва насреща – независимо дали е вълнуваща възможност, предизвикателство или криза”, добавя МакКий.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...