Защо психолози твърдят, че това е най-ефективният тип родителско поведение

12763
Защо психолози твърдят, че това е най-ефективният тип родителско поведение

© Pixabay.com

Всички ние искаме да отгледаме интелигентни, самоуверени и успели деца. Откъде обаче да започнем? И кой е най-добрият тип родителско поведение, към който да се придържаме?

Типовете родителско поведение се разделят на четири основни категории - толерантен/разрешаващ, авторитетен, незаинтересован/неглижиращ и авторитарен. Може да използва един или повече от тях по различно време, в зависимост от ситуацията и контекста, пише в CNBC Франсин Зелцер, детски психолог и автор.

Проучвания показват, че авторитетният тип родителско поведение получава високи оценки в редица отношения – академично, социално-емоционално и поведенческо. Подобно на авторитарните родители, авторитетните родители имат големи очаквания към децата си, но те очакват дори още повече от собственото си поведение.


Какво представлява авторитетното родителско поведение?

Авторитетните родители подкрепят децата си и често са на вълната на техните нужди. Те напътстват децата си посредство открити и честни разговори, по време на които ги учат на ценности и как да мислят.

Подобно на авторитарните родители, те налагат ограничения и прилагат стандарти. За разлика от авторитарните родители обаче, те са много по-грижовни.

Ето някои често срещани характеристики на авторитетните родители:

- Те са отзивчиви на емоционалните нужди на своите деца, докато в същото време имат високи стандарти
- Те общуват често и вземат предвид мислите, чувствата и мненията на своите деца
- Те позволяват естествените последствия в живота, но използват тези възможности, за да помагат на децата си да размишляват върху случилото се и да извличат поуки
- Те насърчават независимостта и самостоятелното мислене
- Те имат голямо участие в напредъка и израстването на децата си

Защо експерти смятат, че авторитетният тип родителско поведение е най-ефективният

Проучвания показват, че е по-вероятно авторитетните родители да отгледат уверени деца, които постигат академични успехи, имат по-добри социални умения и са способни да разрешават проблеми.

Вместо винаги да се притичат на помощ на своите деца, което е по-често срещано при толерантния/разрешаващ тип родител, авторитетните родители позволяват на децата си да правят грешки. Това предоставя на децата възможност да се учат, но и да разберат, че родителите им ще ги подкрепят.

Родителите на емоционално интелигентни деца ги учат на това важно умениеЕдна от най-големите нужди на нашите деца е да чувстват, че ги чуват. Родители могат да помогнат за задоволяването на тази нужда, като слушат внимателно и изразяват съпричастност

Авторитетният тип родителско поведение е особено полезен при справяне с конфликти, защото начинът, по който се научим да се справяме с конфликти на ранна възраст, играе голяма роля за това как понасяме загуби или колко издръжливи сме като възрастни.

При позволяващите родители, решенията на конфликтите като цяло са оставени на детето. Детето “побеждава”, а родителят “губи.” Според Зелцер този подход води до това, че децата стават все по-егоцентрични и все по-неспособни да се саморегулират.

Разбира се, има моменти, в които наказанията са необходими. Проблемът с постоянните наказания обаче е, че това не учи децата ви на нищо полезно. В повечето случаи ги учи, че човекът с най-много власт печели, честно или не.

Да кажем, че 10-годишният ви син ви умолява да не ходи на тренировка по футбол: “Не искам да ходя, защото не мисля, че съм добър на футбол.”

В отговор,

Позволяващият родител може да каже, “Зависи си от теб.”

Незаинтересованият родител може да каже, “Както искаш ... животът си е твой.”

Авторитарният родител може да каже “Трябва да отидеш. Не искам да чувам повече и дума.”

Авторитетният родител може да каже, “Разбирам, че не искаш да ходиш. Понякога обаче да устоиш на желанието да избегнеш нещо е това, което те прави по-добър!”

Авторитетните родители задават ограничения и очакват децата им да се държат отговорно, но не изискват просто сляпо подчинение. Те общуват и разсъжават с детето, което може да помогне за вдъхновяването на сътрудничество и да запознае децата с причината зад наложените правила.

Авторитетното родителско поведение не гарантира успех

Експертите подкрепят в най-голяма степен авторитетния тип родителско поведение, но е важно да се отбележи, че използването само на един метод невинаги гарантира положителни резултати.

Родителството не е точна наука. В много отношения то е като изкуството. Като детски психолог и майка, Зелцер съветва родителите да бъдат любящи и разбиращи, но същевременно да създават структура и граници.

Не се фокусирайте просто върху наказанието. Бъдете подкрепящи и наистина се вслушайте в децата си. Задавайте им въпроси и опитвайте да разбирате нещата от тяхната гледна точка. Позволявайте им да се включват в процеса по вземане на решения, така че да могат да израстват и сами да се учат.

Има разлика между стил на родителско поведение и родителска практика. Стилът на родителско поведение е емоционалният климат, в който отглеждате детето си, а практиката са конкретните действия, които родителите прилагат при отглеждането на децата.

Накратко, дръжте се като доброто човешко същество, което искате детето ви да бъде.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg