Защо за вас е добре да се сравнявате с другите?

550
Защо за вас е добре да се сравнявате с другите?

© Pixabay

Много хора смятат, че да се сравняваш с другите е вредно и откровено нездравословно.

Те обаче никога не се опитват да погледнат на този процес от друга гледна точка. Изненадващо, но е възможно да откриете своята индивидуалност (не да я изгубите, както се смята) и дори да повишите самочувствието си. 

Bright Side ви дава пет причини, поради които не бива да се отказвате от навика да се сравнявате с другите:


Постигате повече

Сравнявайки себе си с другите, вие се вдъхновявате от тях и това ви помага да се развивате. Можете да се мотивирате от продуктивността или упоритостта на някой друг. Сравнявайте се с тези хора и се опитайте да възприемете най-добрите им навици.

Имайте предвид обаче, че броят на харесванията в социалните мрежи не си струва да се сравнява. Вашите финанси също трябва да останат извън този навик, защото това само ще ви убеди, че светът е несправедлив.

Вместо това се опитайте да разберете защо някой има толкова много пари (ако не са наследени, разбира се). По този начин ще добиете представа колко усилия трябва да положите, за да си осигурите добър живот. Вижте какво правят успешните личности и да се поучите от тях.

Имайте предвид, че безмислената имитация няма да свърши раота. Придобитите знания трябва да бъдат адаптирани към вашите нужди. Така че внимавайте и задавайте въпроси, вместо просто да копирате другите.

Научавате се да бъдете благодарни

Когато непрекъснато се стремим да се развиваме, сме склонни да приемаме обикновените неща за даденост. За щастие, сравняването на живота ви с този на другите може да бъде ефективна практика за осъзнаване на нуждата от благодарност. Простото осъзнаване на факта, че имате дом, легло и храна, може да ви накара да сте благодарни за живота си. Някои хора нямат и половината от тези неща.

Помага ви да се справите със съжаленията

Проучване установява, че сравняването на нашите съжаления с чуждите може да култивира положителни емоции. В експеримента участват 104 души на различни възрасти. Те са помолени да споделят най-големите си съжаления. При тези, които смятат, че тези на останалите са по-лоши, се отчита ръст на положителните емоции.

Това е така нареченото социално сравнение надолу. Идеята е да се чувстваме по-добре, защото някой е по-зле от нас. Това повишава самочувствието ни, насърчава положителните емоции и облекчава безпокойството.

10 навика, които издават, че сте израснали в бедно семействоЗа съжаление, не всички хора могат да нарекат детството си безоблачно. Някои от тях имат проблеми със семействата си, други - със своите връстници или с пари. И дори ако финансовите затруднения на родителите им са краткотрайни, споменът за тези времена остава завинаги

Помага ви да решавате проблемите си

Сравняването на проблемите ви с тези, които вече са преминали през тях, може да бъде утешаващо и мотивиращо. Можете да приложите някои вече работещи решения, а често и да избегнете проблемите, когато видите как някой вече се е провалил.

Поправяте личните си недостатъци

Всъщност е възможно да повишите самочувствието си, докато се сравнявате с другите. Например, ако сте болезнено срамежливи, можете да станете по-общителни, като се сравнявате и имитирате друг. Можете също така да коригирате лошото си поведение, ако видите някой да се държи също толкова зле. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg