Защо жените приемат пандемията по-сериозно от мъжете?

480
Защо жените приемат пандемията по-сериозно от мъжете?

Според проучване, публикувано в Сборника на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences), жените приемат пандемията от COVID-19 по-сериозно от мъжете и са по-стриктни в спазване на предписанията.

Екипът от международни изследователи обяснява това с по-високата смъртност сред мъжете.

Според д-р Винченцо Галасо, автор на изследването и професор в Катедрата по социални и политически науки в университета Бокони в Италия, хората, които насърчават другите да приемат новата нормалност, съпроводена от по-малко пътувания, носене на предпазни маски и спазване на дистанция, трябва да разработят диференцирана по пол комуникация, ако искат да привлекат вниманието на мъжете.


В изследването участват 21 649 мъже и жени в Австралия, Австрия, Франция, Германия, Италия, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ.

Резултатите показват, че жените са по-склонни да гледат на COVID-19 като на сериозен здравословен проблем и е по-вероятно да се съгласят с публичните политики, предназначени за борба с новия коронавирус.

Най-големите разлики са свързани с поведението, което трябва да следваме, като това да пазим другите, ако кашляме, да го правим в лакътя и други.

Разликите са по-малки сред семейните двойки, двойките, които живеят заедно, и хората, които са били пряко засегнати от пандемията.

В проучване сред 800 души повече жени заявяват, че сега стоят предимно вкъщи, спазват социално или физическо дистанциране и мият ръцете си по-често. В друго проучване в североизточната част на САЩ прави впечатление, че 55% от наблюдаваните жени носят маските си правилно, в сравнение с 38% при мъжете.

В друго проучване от май 2020 г. сред 2500 души е установено, че мъжете са по-малко склонни да носят маски, отколкото жените.

В страните, където покриването на лицето е задължително, разделението между половете е по-малко.

Според различни лекари като цяло, дори и преди пандемията, жените са по-стриктни в личната хигиена, дори и в условията на обикновен грип.

Много проучвания показват, че мъжете са по-малко склонни да следват препоръките за рутинни годишни здравни прегледи и други превантивни мерки. Това се дължи на факта, че жените са отговорни за здравето на семейството.

Чисто психологически дамите са по-примирени и склонни да следват определени правила и начин да поведение, както и да търсят начин да защитят хората около тях.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg