Живеете в общ дом, но нямате брак – ето за какво трябва да внимавате

1618
Живеете в общ дом, но нямате брак – ето за какво трябва да внимавате

© Unsplash

Все повече двойки по света си купуват общо жилище преди да сключат брак.

Според доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти от 2022 г., неженените двойки са 18% от всички купувачи на първо жилище, докато през 1985 г. те са били едва 4%, съобщава CNBC.

Организацията анкетира собственици, които са закупили жилище между юли 2021 г. и юни 2022 г.


"Неженените двойки се увеличават и сега са на най-високото ниво пазарен дял, коетонсме регистрирали", обяснява Джесика Лауц, вицепрезидент по проучванията на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, базирана във Вашингтон, окръг Колумбия.

Покупката на жилище е по-голям ангажимент, отколкото наемането, така че макар тези двойки да са нетърпеливи да притежават дом, има няколко неща, които трябва да обмислят, преди да закупят имот заедно, съветват експертите.

Много млади двойки, които не са сключили брак, живеят заедно, често по финансови причини. Разделянето на разходите за жилище, които могат да бъдат голяма част от бюджета ви, е логично решение.

Тенденцията за стартово жилище в САЩ отива в миналотоМладите американци, които са закупили жилища наскоро, планират да останат в тях 16 или повече години.

Въпреки това, за разлика от женените купувачи на жилище, почти половината от неженените - 46%, са направили финансови жертви, включително са намерили допълнителна работа, за да финансират покупката си, сочи докладът на NAR.

"Достъпността на жилищата наистина е проблем, така че обединяването на финансите ви като неженена двойка може да играе основна роля, за да продължите напред с тази сделка", допълва Лауц, която е и заместник главен икономист на NAR.

Според нея типичната двойка, която не е сключила брак и купува жилище за първи път, са 32-годишни милениали с общ среден доход на домакинството от 72 500 долара. За тези купувачи е по-вероятно от женените двойки да получат заеми - 4% срещу 3%, или да бъдат финансово подпомогнати от приятели и семейство - 12% срещу 7%.

Пазарът на имоти в САЩ е полудял и няма да се нормализира скороЦените остават упорито високи, а несъответстващата динамика на търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали

Една от причините, поради които неженените хора решават да купят жилище заедно с партньорите си, е силата в числата, когато става въпрос за получаване на финансиране, тъй като цените на недвижимите имоти и лихвените проценти остават високи, смята Мелиса Кон, регионален вицепрезидент на William Raveis Mortgage в Ню Йорк.

"Има различни причини, поради които хората не сключват брак; в днешно време това не е автоматична даденост", отбеляза тя. Но двойките, които не са женени, трябва внимателно да подходят към поемането на ангажимент от такъв мащаб.

„Какво можеше да спаси брака ни?“ Не са парите, според 1000 разведениПочти всички от анкетираните смятат, че бракът е могъл да бъде спасен, като само 5% казват, че нещата са били непоправими

Често няма правна защита, на която да се позоват, обяснява Кон. Ако единият реши да напусне, другият може да бъде натоварен с цялата ипотека и да не може да си я позволи. "За да се откажете от един брак, трябва да се разведете. Но ако сте несемейна двойка, нямате правни задължения към другата страна.", обяснява експертът.

За да защитят инвестициите си в имота, несемейните двойки трябва внимателно да обмислят как той е вписан документално. Това помага да се определят законните права и собствеността на всеки от партньорите, както и какво се случва с жилището, ако един от партньорите почине.

Консултирайте се с адвокат за възможностите. Възможно е използването на дружество с ограничена отговорност или друго юридическо лице, предлага Кон. Може да защитите своя дял от инвестициите, като ги опишете в споразумение за собственост. В него се определя кой носи отговорност за ипотеката, каква сума влага всеки в първоначалната вноска, кой плаща за застраховката и ремонта на жилището, допълва Кон. Това може да е добра идея, ако единият човек има по-висок доход от другия, допълва тя.

Къща за $50 000, готова за 8 часа. Да имаш нов дом е като да поръчаш пицаМалка къщичка с едно помещение или голям двуетажен имот - изборът е ваш

Ето три важни фактора, които сертифицираният финансов прогнозист Кати Къртис, основател и главен изпълнителен директор на Curtis Financial Planning съветва да обмислите, преди да си купите жилище, ако нямате брак.

Внимавайте с детайлите в условията по ипотеката

Прегледайте кредитните доклади и оценки, за да сте сигурни, че ще получите възможно най-добрия лихвен процент по ипотечен кредит. Уверете се, че няма неточности, плащайте прилежно сметките си и намалете колкото е възможно повече нивото на дълга си преди покупката. Имайте предвид, че кредиторите ще разгледат оценките и на двамата партньори, ако и те са включени в заявлението за ипотека.

Не прекалявайте с кредитите

Поддържайте ниска кредитна активност. Избягвайте да правите големи покупки с кредитни карти, както и да откривате или закривате нови кредитни линии, тъй като всяко от тези действия може да повлияе на кредитния ви рейтинг.

Спестявайте

Спестявайте пари в  сметка с висока доходност. Вместо да съхранявате спестяванията си за първоначална вноска на фондовия пазар, помислете за използване на спестовна сметка с висока доходност. "Пазарът може да се срине точно тогава, когато са необходими парични средства", допълва Къртис.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg