Инж. Петрова, Schneider Electric: Умният дом пести енергия и време

7203
Инж. Петрова, Schneider Electric: Умният дом пести енергия и време

За разлика от архитектурата, която става все по-изчистена, съвременнният дом е много богат на инсталации, за да може да се осигури една качествена среда на живот с високо ниво на комфорт. Това каза инж. Наталия Петрова, мениджър Бизнес развитие в направление Системи за домашна автоматизация в Schneider Electric, която взе участие в панел „Зелен дом“ на форума Домът на бъдещето, организиран от Profit.bg.

По тази причина в дома вече присъстват множество подсистеми, в това число за осветление, отопление, слънцезащитни системи, поливни системи, гаражни врати, зарядна станция за електромобили и много други, което струва много време и усилие на ползвателите за менажирането на самия дом. 

По нейни думи тук на помощ идва цялостната система за домашна автоматизация, при която се получава интегриране на всичките тези подсистеми и едно централизирано управление на всички тях с цел улеснена поддръжка и мониторинг, което да освободи повече време на ползвателите за по-приятни занимания.


Това беше една от основните причини за избор на цялостна система преди няколко години, когато започнахме да говорим за първи път за умен дом, заяви инж. Петрова. Сега обаче смело може да се каже, че тенденцията е различна. Все повече от инвеститорите в умни системи избират система за дома заради енергийната ефективност и тя е водеща за над 40% от ползвателите.

Енергийната ефективност може да се постигне по много начини. Това, което обхваща домашната автоматизация, е така нареченото активно спестяване на енергия или ползването когато и колкото е необходимо. Това означава, когато няма никой в дома, осветлението да е изключено, отоплението да е в икономичен режим. По тази логика се правят много такива предварително зададени режими, посочи инж. Петрова.

По нейни думи всеки един градус разлика, който се задава в самата система, влияе положително върху сметката за електричество и топло- и студоенергия, понижавайки я с до около 5%. Това е изключително важно и е отговорността на хората към бъдещето и към следата, която оставят в природата, допълни инж Петрова. В тази насока могат да се реализират най-различни икономии, които да стигнат до 40%, в зависимост от системите и концепциите. Тук става въпрос основно за отопление, защото това е най-голямото перо.

Когато човек има намерение да инвестира в система за умен дом, е добре да го направи възможно най-рано, още на етап планиране на инсталациите, преди проектиране, по време на проектиране или най-късно - преди да е окабелен домът и да са поръчани съответните системи, съветва инж. Петрова. Самият проект за автоматизация се прави от сертифицирани инженерингови фирми или системни интегратори. Schneider Electric работи в България с доказани професионалисти, които могат да изграждат такива системи, като те правят и самото програмиране.

Времето за реализиране на такава система зависи от останалия избор на системи. Домашната автоматизация влиза в дома на последен етап, когато всичко в дома. Програмирането е в рамките на седмица или месец, всичко зависи от клиента, каза инж. Петрова.


С подобна система на първо място се спестява енергия, а на второ място време. Всяка една следа, която оставяме в природа, влияе върху климатичните промени, така че това е малкият принос на човек към глобалната картина, смята инж. Петрова.

Съветваме нашите клиенти внимателно да планират инсталациите си, тъй като това е единственото нещо в дома, което с времето не се променя. Ако инсталацията е подготвена на втори етап да се включат автоматизирани щори или завеси, например, след това става изключително лесно с просто програмиране на самите ключове за управление, заяви инж. Петрова.

На въпрос как един панелен апартамент може да се превърне в модерен умен дом, мениджърът Бизнес развитие в направление Системи за домашна автоматизация в Schneider Electric заяви, че заради самата достъпност на системата през годините, дори и да бъде внедрена цялостна система за домашна автоматизация, инвестицията не е толкова голяма и е в рамките на няколко процента от цялостната инвестиция в недвижим имот и в рамките краткосрочен период се възвръща благодарение на енергийната ефективност. Затова и намира все по-често приложение. По нейни думи дори и строителни предприемачи в момента започват все по-често да подготвят новите жилища за превръщането им в умни домове, така че да дадат тази възможност на своите бъдещи клиенти.

При избора на система от Schneider Electric съветват клиентите да се насочват към отворени протоколи, под които работят различни производители, така че освен да се максимизира ефектът от домашната автоматизация, да има и една вечност на системата. Това им позволява да не се ограничават само с продуктите на един производител и дава възможност за комуникация и надграждане.

 

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg