400 тона храна биват изхвърляни всеки ден на боклука в Италия. Според изчисленията само през 2008 г. всеки жител в страната ще изхвърли на боклука 27 кг неконсумирана храна, което съответства на 584 евро.

За отпадъци отиват 15% от пастата и хляба, 18% от месото и 12% от плодовете и зеленчуците от всекидневното меню на италианеца. Изхвърлят се обаче не само остатъците от обедите и вечерите вкъщи на италианските семейства, а и пастата в ресторантите, непродадените кисели млека и зеленчуци в супермаркетите.

Много от продаваните хранителни продукти, чиято годност предстои да изтече, отиват в менсите за бедните. През 1989 г. в Италия се роди благотворителната организация Banco Alimentare Onlus, към която биват насочвани голяма част от излишните хранителни продукти.

Тя беше създадена, за да събира 6-те млн. тона излишни хранителни продукти, с цел да ги разпределя на 3 млн. души, припомня БГНЕС.