Италия глоби Alphabet и Apple за неправомерна употреба на лични данни

402
Италия глоби Alphabet и Apple за неправомерна употреба на лични данни

© Pixabay

Италианският антимонополен регулатор е наложил глоби на Alphabet (компанията майка на Google) и Apple заради неправомерно използване на личните данни на потребителите.

Всяка от компаниите ще трябва да плати по 10 милиона евро, съобщава Ройтерс.

Според антимонополния орган американските технологични гиганти не са предоставили "ясна информация за това как събират и използват данните на своите потребители".

И Alphabet, и Apple обявиха, че не са съгласни с решението и ще обжалват наложените им санкции.


Според италианските регулатори, когато потребителите създават своите профили в системата на Google, опцията, която е заложена по подразбиране, е условията за използването на личните данни да бъдат одобрени. А в случая с Apple клиентите въобще нямат опция за подобен избор.

"Ние предлагаме максимална прозрачност и предоставяме пълен контрол на потребителите по отношение на това каква информация искат или не искат да споделят, както и за начините на използването ѝ", се посочва в становището на Apple. Според компанията решението на италианския регулатор е грешно.

От Google пък заявяват, че "следват принципите на честност и прозрачност, за да предложат на своите потребители полезни услуги и да им поднесат цялата необходима информация за това как се използват данните им". 

Собствениците на iPhone вече ще могат сами да ремонтират устройствата сиApple Inc. ще даде възможност на клиентите си да ремонтират сами своите устройства

Според италианския антимонополен регулатор санкциите, наложени на двете компании, са в максимално допустимия размер за подобни казуси.

Това е втората поредна глоба, която италианският антимонополен регулатор налага на големите американски технологични компании. Преди броени дни институцията наложи глоби на Amazon и Apple в общ размер от над 200 милиона евро.

Според институцията двете компании са влезли в нерагламентирана договорка, която засяга продуктите на Apple и на слушалките от серията Beats. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Добри
# 0
12:11 | 29 November 2021
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА !
Добри
# 1
10:11 | 28 November 2021
Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg