Иван Такев: Търговията с ДЦК върви с очаквани обеми

3018
Иван Такев: Търговията с ДЦК върви с очаквани обеми

Пазарът на държавни ценни книжа стартира през ноември 2017 г., след неколкомесечна подготовка. В момента допуснати до търговия са всички емисии, които са издадени на вътрешния пазар. Общата им номинална стойност е 5.6 млрд. лв.

Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса (БФБ), попитан как стоят нещата с държавните ценни книжа към днешна дата, по време на деветото издание на едно от най-големите икономически събития у нас - Шумът на парите.

Никога не сме очаквали търговията да върви с големи обеми. По принцип държавните ценни книжа не са актив, с който се търгува активно. Независимо от всичко, това трябваше да се случи в България, допълни Такев.

Той информира, че общият номинален капитал, който е бил прехвърлен от ноември месец, е в размер на 3.7 млн. лв., което е доста малко.

Основната причина за това е, че тези, които ги притежават, или не искат да ги продават, тъй като това за тях е например дългосрочна инвестиция, или не искат да ги продават през прозрачен пазар, какъвто е БФБ, независимо че ние, както и всички други, още от първия момент премахнахме всякакви такси.

Така сключването на сделки с държавни ценни книжа не води до още разходи. Това ще продължи да бъде така до септември тази година, каза още Иван Такев.Изпълнителният директор на БФБ подчерта, че е направено всичко, за да бъде търговията достъпна. Факторите, които са причина за ниската търговия, са извън контрола на БФБ.

Попитан какво се случи с възможността на местните инвеститори да имат достъп до чуждестранния пазар, Такев заяви, че информация по въпроса е била оповестена няколко пъти.

Проектът беше спрян два пъти за по три месеца по желание на маркет мейкъра, с който организираме осъществяването му. Без него той не може да бъде реализиран, каза Иван Такев.

От началото на второто тримесечие ние сме отново в диалог с тях и възобновихме усилията си за продължаването на проекта. Единствоното място, което трябва да бъде разрешено, е организирането на сетълмента в Люксюмбург – доколкото сделките между банките и инвеститорите ще приключват именно в централен депозитар в Люксембург. Убеден съм, че ще намерим разрешение как проектът да бъде стартиран, заяви още Такев.

По думите му, към днешна дата има възможност за използване на 150 инструмента.

Инструментите ще бъдат предоставени в зависимост от интереса – от това, което получим като обратна връзка. Необходимо е да се разграничава между това какви инструменти може да се ползват и на какви платформи. Това може да се случи на регулирания пазар, за всички останали инструменти – на чуждестранни платформи за търговия. Става дума за пазари, като Европа, САЩ и частично Азия, уточни изпълнителният директор на БФБ.

Той не се ангаржира с конкретна дата на стартиране, но посочи като реалистично това да се случи до края на 2018 г.

В момента всичко зависи от маркет мейкъра, паспортизирането му за България и установяването на договореностите между него и агента му, допълни Такев.

Европа от няколко години иска да има сегмент за по-малките компании, който да е по-лек и да им позволява да се развиват по-бързо. Попитан какво се случва в тази сфера, изпълнителният директор на БФБ Иван Такев заяви, че след една от последните промени в Закона за публичното предлагане, вече е възможно да се осъществи такова без проспект, като набраният капитал се ограничи до 1 млн. евро.

Това предложение до известна степен бе инициирано от нас. То позволява на операторите на многостранни платформи за търговия да дават възможност на малки по размер компании да осъществяват набиране на подобни капитали и впоследствие да предложат възможност за вторична търговия на съответните акции, издадени от тази компания.

Това е възможно само на многостранна платформа, на регулиран пазар, ако някой търси допускане, ще трябва да си направи проспект, каза Такев по време на деветото издание на Шумът на парите.

Ние вече внесохме изменения в нашите правила, целящи създаването на т. нар. пазар на растеж чрез използването на една нова платформа. Основна цел е на нея да търгуват малки и средни компании с пазарна капитализация под 200 млн. евро. Ние имаме само пет, които не са такива в момента, допълни експертът.

Такев каза още, че ще се даде възможност на малки и средни компании чрез т.нар. по-опростени проспекти да търсят финансиране чрез пазарите за растеж.

Потърсихме оторизация от Комисията за финансов надзор и чакаме отговор от нея в края на тази седмица или началото на следващата. Тогава ще видим какви са техните бележки. Подобни пазари бяха старнирани от множество фондови борси в региона – Полша, Румъния, Чехия и др. Всички те следват в някаква степен модела на пионера в тази област – пазара на Лондонската фондова борса, заяви още той.

Изпълнителният директор каза няколко думи и за една специализирана фигура за всяка една компания – тази на съветника.  ;Всяка една компания, която търси листване, трябва да разполага с такъв. Ролята на това лице е да напътства компанията в целия процес, като на него ще му бъдат делегирани определени отговорности.

Това доста добре се съчетава с две други неща, които правим в момента. Едното от тях е ваучерна система. С нея ще се покриват разходите за публично предлагане. Очаква се съвсем скоро да бъде стартирана.

Второто, което все още не е анонсирано, но съвсем скоро ще го направим, е постъпките на Българската фондова борса за партньорство с платформа за капасити билдинг, насочена към малкия и средния бизнес. Същевременно тя е и инвеститорска платформа, която свързва компании, търсещи финансиране, каза още Иван Такев.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg