Изкуствени облаци за по-чист въздух

1155
Изкуствени облаци за по-чист въздух

© pixabay.com

Замърсяването на въздуха през 2018 г. стана причина за ранната смърт на 8.8 млн. души в цял свят. Почти два пъти повече, отколкото е броят на хората, починали от СПИН, малария и туберкулоза, както и четири пъти повече от загиналите в аварии.

Химичните замърсители и частиците, способни да проникват през биологичните бариери, убиват все повече хора, сравнено с потребяването на тютюневи изделия.

Почти половината от случаите на преждевременна смърт е свързана с приготвянето на храна в печки или чрез използването на твърдо гориво – такива случаи са характерни за бедните страни и региони.

Втората половина се пада на замърсяването, за което причина са транспортът, промишлените предприятия и електроцентралите, строителството на сгради и отоплението.

Ситуацията постоянно се влошава, тъй като населението на света расте и в недалечно бъдеще ще достигне до 9 млрд. души. Градовете продължават да растат, увеличават се автомобилите и промишлените предприятия.


Как дъждът може да чисти въздуха?

Почистването на въздуха е продължителен процес. Частиците PM 2.5, PM 10 и химическите замърсители вече оказват твърде силно влияние върху здравето на хората. Правителствата се опитват да вземат мерки за понижаване на вредното въздействие.

Един от начините е чрез „засяването“ на облаци. Тази концепция бе предложена от химика Винсент Шефер през 1946 г. Ученият установил, че ядрата на кондензация на облаците, дребните частици, около които се образува вода, могат да бъдат получени изкуствено.

Шефер експериментирал със сух лед, но в по-късните си експерименти използвал самолети, които разпръсквали различни химични съединения на височината на формиране на облаците с цел контролиране на валежите.

Така през 60-те години на 20 в. до засяване на облаци прибягват американските военни. Те се опитали да удължат сезона на мусоните във Виетнам и да спечелят войната.

Учените предполагат, че изкуственият дъжд ще позволи да се понижи концентрацията на вредни вещества във въздуха – капките вода трябва да съберат праха и химичните елементи и да ги свалят на земята.

Първият експеримент с чистене на въздуха в Китай с помощта на засяване на облаци е проведен от правителството на Южна Корея. От Жълто море периодично духат китайски ветрове към Сеул. Те пренасят силно замърсен въздух от Китай.

Правителството на Южна Корея обвинява съседната си страна в превишаване на дребните частици (PM2.5) в атмосферата – те впоследствие навлизат на територията на Южна Корея.

Преди време страната предложи на Китай да се присъедини към усилията да се чисти въздуха. Китайците обаче имат предишен опит в засяването на облаци – властите прибегнаха до този метод още през 2008 г. за предотвратяването на валежи по време на Олимпиадата в Пекин.

Сега Китай провежда собствен експеримент за почистване на въздуха. В град Сиан се строи гигантски филтър с размери на тръба на голям завод. Както се очаква, той ще понижи концентрацията на частици PM 2.5 с 15% в радиус 10 кв. км.

Къде да инвестирате 1 млн. долара през 2019 г.? Bloomberg зададе този въпрос на шестима финансови експерти. Ето техните отговори...

В Хонконг вече е стартиран 3.7 км тунел, снабден с най-голямата система за почистване на въздуха в света. Тя позволява да се обработват до 5.4 млн. куб. метра отпадни газове в час.

Властите на Банкок също се борят със замърсяването от 2018 г. насам – с помощта на засяване на облаци чрез сребърен йодид и поливане на въздушното пространство над града с вода с дронове. Този подход обаче не води до съществени подобрения.

Какво следва?

Всички описани методи до този момент носят локални резултати. Те са слабоефективни. За истинска борба със замърсяването хората ще се наложи да променят своите навици.

На първо място – да се откажат от ежедневната употреба на коли с бензинови и дизелови двигатели.

В някои европейски страни вече има поставени срокове за преход към електромобили. Усилията на отделни държави за почистване на въздуха обаче са недостатъчни. Трябва да се действа мащабно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg