Как беше създадена световната мрежа, която днес навършва 30 г.?

1862
Как беше създадена световната мрежа, която днес навършва 30 г.?

© Pixabay

Днес е специален ден в историята на интернет, тъй като на този ден преди 30 години се ражда световната мрежа.

Концепцията зад трите букви www, които виждаме в нашия браузър, когато достъпваме URL, или иначе казано - мрежата, или иначе казано - нещото, което ни държи залепени за екраните, е с 18 години по-млада от имейла и с две години по-млада от формата GIF.

Чудите се каква е разликата между световната мрежа (world wide web) и интернет?

Или пък може би поставяте под въпрос способността си да обясните какво всъщност е мрежата? 30-ата годишнина може би е подходящ момент за кратко пътуване през историята на интернет.


Преди да има световна мрежа, имаше интернет, по-известен като ARPANET

Първият човек, който изобретява нещо, наподобяващо модерен компютър, е британският математик Чарлс Бабидж, който прекарва 20-те и 30-те години на 19 век разработвайки концепцията на сметачна мачина, която съдържала еквивалента на процесора на модерния компютър.

Около 110 години по-късно учените, в крайна сметка, създават това, което впоследствие се превръща в компютъра, който ние познаваме днес. Основана е и първата компютърна компания - Electronic Controls Company.

Интернет обаче идва при нас не от компютърна компания, а директно от военна стратегия на САЩ от времето на Студената война. През 60-те години на 20 век от американското разузнаване търсели начини за диверсифициране на техните информационни хранилища, така че не само информацията да бъде по-лесна за споделяне между отделните служители, но и в случай, че чужди агенти успеят да унищожат едно хранилище, да не могат да унищожат цялата разузнавателна информация.

По онова време военната организация ARPA, съкратено от Advanced Research Projects Agency, била пионер в компютърните иновации, пише Vox.

Тук на сцената излизат двамата студенти от Масачузетския технологичен институт Леонард Клайнрок и Лари Робъртс. През 1961 г. Клайнрок развива своята теза около идеята, че компютрите биха могли да говорят помежду си, ако разделят информацията на малки пакети, които могат лесно да се прехвърлят.

През 1966 г. Робъртс взема тази идея в ARPA и я използва, за да изгради нещо, което нарича ARPANET. Това е проект на Министерството на отбраната на САЩ и е първата работеща компютърна мрежа, която на практика формира основата на модерния интернет.

Няколко години по-късно други двама от създателите на ARPANET - Боб Кан и Винт Сърф, създава модерните интернет протоколи за споделяне на информация между компютрите, които се използват и днес.

Накракто, интернет все още работи въз основа на простичката идея на Клайнрок — разделянето на информацията на малки части с цел лесно прехвърляне. В днешно време обаче нещата са малко по-сложни: по-конкретно, нещото, което свързва нашите телефони и лаптопи с пълните с информация сървъри и предоставя съдържанието на нашите екрани, когато изписваме адреса на даден уебсайт в бразуъра.

Това се случва посредством световната мрежа (World Wide Web). За това можем да благодарим на легендата в света на технологиите сър Тим Бърнърс-Лий.

Тим Бърнърс-Лий на практика нахвърля дизайна на световната мрежа между другото, нищо вълнуващо

Интернет и световната мрежа не са едно и също нещо, макар че често говорим за тях така сякаш са за взаимозаменяеми. Интернет е гигантска мрежа от компютри, които са обединени от способността си да комуникират и да обменят информация през мрежата.

Когато сте “онлайн,” вие свързвате вашия компютър с милионите други компютри, които са свързани с мрежата или интернет.

Световната мрежа (World Wide Web) е универсално приет начин за достъп до интернет. Ако интернет е невидима информационна супермагистрала, мрежата е вълшебното килимче, което ни позволява да пътуваме по магистралата.

Мрежата, каквато я познаваме днес, първо е изготвена като план от Тим Бърнърс-Лий, когато той е на малко над 30 години. Годината е 1989, а Бърнърс-Лий работел в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Швейцария.

По онова време компютрите вече си говорели от десетилетия, още откакто заработва ARPANET. Електронната поща и дискусионните групи също били добре установени. Операционната система Unix съществувала от средата на 70-те. Дори видео игрите съществували от около 1958 г.

Все още нямало обаче интегрирана система за това как лесно да се записва, предава и съхранява информация между компютрите по един организиран начин. Нямало рационална система за това как да се качи информация на сървър и след това да се позволи на всички потребители в дадена компютърна мрежа лесно да я достъпват.

Затова Бърнърс-Лий се заема и създава такава система.

На 12 март 1989 г. Бърнърс-Лий предава предложение на своя шеф, което непретенциозно нарича “Управление на информацията: предложение.” В рамките на предложението той очертава идеята за компютъризирана система за връзка чрез хипертекст, която може да се използва от всички потребители.

В предложението Бърнърс-Лий скромно описва желанието си да използва хипертекст, или линкове, за да помогне на CERN да се справи с проблемите си за съхранение на информацията.

Способността да се използва чист интерфейс, в случая вашия уеб браузър, за да се представят объркани и сложни компютърни кодове на потребителия в един приятен и универсално стандартизиран формат би била “благодат за света”, пише той.

Така пък е изглеждала първата концепция на браузър, който получава информация от сървър:

Отговорът на неговият шеф бил “Неясно, но вълнуващо.”

И така се ражда интернет. Бърнърс-Лий получава разрешение да изгради своята система, която той скромно нарича the World Wide Web, или световната мрежа. През 1990 г. той създава първия уеб сървър и първия браузър, както и начина, по който компютрите анализират URL-и, HTTP и HTML.

На практика този човек създава начина по който ние достъпваме и консумираме информация в интернет.

Ако се чудите какъв е бил първият уеб адрес, това е адресът на CERN - http://info.cern.ch/, който е активен и днес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg