Как богатството влияе на самоувереността ни?

1654
Как богатството влияе на самоувереността ни?

© pixabay.com

Специалисти от американската асоциация на психолозите установиха, че хората, които се причисляват към висшето общество, са склонни да преувеличават своите способности, смятайки ги за изключителни.

„Преимуществата пораждат преимущества. Тези, на които им е провървяло да се родят във висшите слоеве на обществото, е по-вероятно да запазят принадлежността си към тях. Предприемачите с високи приходи по-често произхождат от богати семейства“, констатира Питър Белъми от Университета във Вирджиния, водещ автор на изследване, посветено на темата.

Нашият труд демонстрира, че социалната класа формира отношението на хората към техните способности, което на свой ред влияе върху непроменливостта на класовата йерархия от поколение на поколение, допълва ученият.

Белъми и неговите колеги са провели четири изследвания, посветени на връзката между произхода и самоувереността. В първото са участвали над 150 000 души, собственици на малък бизнес в Мексико. Всички те рано или късно са посягали към кредити, което е спомогнало за събирането на данни за нивото на дохода и образованието им, а също така и за положението им в обществото. Заявителите са длъжни да минат психологическа експертиза, резултатите от която се използват за оценка на кредитоспособността. Част от тази процедура е флаш игра – на участниците се показва изображение, което след натискане на копче изчезва и се заменя от думи. Те са длъжни да определят, съответства ли втората картинка на първата. Това се повтаря 20 пъти, след което заявителите трябва да дадат оценка на резултатите си и да ги сравнят с резултатите на други участници по скалата от 1 до 100.

LG Oled TV

Когато психолозите изучили фактическите оценки и ги сравнили с прогнозите на заявителите, те установили, че хората с по-високо образование, по-високи доходи и социално положение по-често преувеличават своите способности, отколкото участниците с по-нисък социален статус.

Други две изследвания са направени в режим онлайн. В тях са взели участие 1400 души. Тестовете показали, че представителите на висшето общество са склонни да смятат, че за разлика от другите, постигат грандиозни успехи. Когато изследователите проверили фактическата производителност на самоуверените доброволци, се оказало, че тя е по-ниска, отколкото на тези, които били склонни да се съмняват в себе си.

В четвъртото изследване взели участие 236 студенти. Те отговорили на 15 въпроса и самостоятелно си поставили оценки, уточнявайки своя социален статус и доход, както и нивото на образованост на своите родители. След седмица психолозите организирали събеседване с видеозапис. Материалите били предоставени за оценка на над 900 зрители, привлечени от интернет. Догадките отново се потвърдили – най-самоуверени били студентите с висок доход и социален статус. Самите онлайн „съдии“ съобщили, че не се съмняват в компетентността на самоуверените участници.

По думите на Питър Белъми ефектът на прекомерната увереност в себе си може частично да бъде обусловена от различията в ценностите на работническата и средната класа в обществото.

5 начина да заглушите критика в себе си Когато вътрешният ни глас ни потиска, не трябва да оставяме нещата така

 

В средната класа хората се социализират, за да се диференцират, самоизразяват и уверено да предават своите идеи, дори когато не им достигат фактически знания, обяснява ученият.

Хората от работническата класа се стараят да се социализират, за да приемат ценности като смирение, принадлежност към групата и свое място в йерархията, казва Белъми.

Резултатите от изследването противоречат на разпространеното убеждение, че всички хора се смятат за по-добри, отколкото са. Този тип мислене е характерен за представителите на средния и висшия социални класове, заключват специалистите.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg