Как да разпознаем Пинокио, или кога мъжете лъжат

3106
Как да разпознаем Пинокио, или кога мъжете лъжат

Няколко са признаците, по които може да бъде разпознат италианският Пинокио, твърдят експерти по психология и сексология от Апенините. Достатъчно е да се познават някои от симптомите, за да бъде „хванат в крачка“ мъжът лъжец.

Пипането на носа или устата, докато съпругът изрича оправдания пред жена си, е сигурен признак, че лъже, казват италианските експерти пред онлайн изданието Affaritaliani. Ако пък на даден въпрос мъжът отговаря, построявайки фразата си по идентичен начин (например: „В бара ли беше тази вечер?“ - „В бара бях тази вечер“), то това също показва, че той лъже, твърди пред италианското издание психоложката Лаура Кутика Таличе.

Според нея обаче не винаги, когато даден мъж си докосва устата или носа, той лъже. „Този вид държание показва, че мъжът се вълнува, тъй като това е нормално състояние пред твърде директни въпроси, особено ако те са под формата на разпит. Изпечените лъжци обаче са доста непринудени и не трепват, когато лъжат, така че докосването на устата или носа от тях не означава нищо“, смята психоложката. Според нея много сигурен признак, че даден мъж лъже, е когато кракът му увисва във въздуха, докато е седнал с кръстосани един върху друг крака. Обикновено движението е вертикално, когато се казва истината, и е хоризонтално, когато се лъже.

Кръговото движение пък означава търсенето на отговор. Най-добре разкрива дали лъже или не даден човек, ако си припомним неговото общо поведение. Ако някой ни уверява, че ще дойде на определено място в определен час и не го направи след това или пък ако каже, че ще се обади в определен час и ден и не го стори, то той дава симптоми за човек, на когото не можете да се доверите. Именно тези елементи са най-решаващите за това да разберете дали един човек може да бъде лъжец или не.

Други експерти поддържат тезата, че ако докато говорим, гледаме надясно, то значи, че си измисляме или програмираме нещо. Ако гледаме наляво, значи, че си спомняме за нещо. При леваците обаче е обратното.

Изпечените лъжци се делят на две категории, според експертите. Първата е на тези, които изричат 100% лъжи, а в другата категория попадат хората, които прикриват или маскират истината. Първият тип лъжи се използват за прикриването на изневери или постъпки, смятани за негативни от партньорката. Вторият тип лъжи се изричат от онези мъже, които искат да избегнат разпалването на дискусии и обяснения, само и само да има мир.

Мъж с кръстосани ръце означава липса на доверие или на отвореност по отношение на исканията или въпросите на жената. Чрез гледането право в очите също може да се разбере дали пред себе си имаме лъжец, освен ако не става въпрос за професионалист в тази сфера, твърдят още експертите по психология, цитирани от БГНЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg