Как да видите кои приложения имат достъп до Facebook данните ви

5538
Как да видите кои приложения имат достъп до Facebook данните ви

© Pixabay

Ако някога сте отваряли приложение и сте избирали опцията "Влез с Facebook", вместо да създадете нов профил, има вероятност хората или компанията, които стоят зад това приложение, да знаят доста неща за вас.

Според Facebook, всяко приложение, в което влизате, се сдобива с вашия пол, мрежите, към които сте се присъединили, потребителското ви име, пълното ви име и вашата снимка. Те също така получават достъп до вашите приятели и друга публична информация в профила ви, пише CNBC.

Може да сте използвали този метод, за да влизате в различни приложения десетки пъти.


Този проблем е в центъра на скандала с Cambridge Analytica, в който социалната мрежа бе въвлечена. Аналитичната компания е успяла да получи достъп до личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook чрез приложение под формата на тест, без знанието или одобрението на самите потребители.

Авторът на тестa не е трябвало да предава тази информация, но тогава Facebook все още не разполагала с техническите мерки, за да го предотврати.

Cambridge Analytica впоследствие използвала тази и друга информация, за да създаде подробни психологически профили на потребителите на Facebook и да таргетира политически реклами към част от тях, според публикации на Observer и New York Times.

Ето как можете да видите кои приложения разполагат с вашите данни и как да ги премахнете:

На десктоп или в мобилната версия на Facebook изберете менюто "Настройки."

След това изберете "Приложения". Опцията се намира в лявата част на страницата на десктоп версията. В мобилното приложение просто отидете по-надолу в страницата с настройките.

Така ще видите всички приложения, които имат достъп до споменатите по-горе данни. Почти сигурно ще видите приложения, за които дори не си спомняте, че сте отваряли.

За да изтриете приложение, просто го изберете и натиснете бутона "X" в горния десен ъгъл, след това изберете „Премахни“. За съжаление, приложението все още ще има достъп до данните, които преди това сте споделили, но вече няма да има достъп до нови ваши данни.

Можете също така да редактирате настройките за това какви ваши данни могат да използват проложенията. Вместо да премахвате дадено приложение, може да изберете бутона „Редактирай“, след което да зададете съответните опции, които смятате, че можете да споделите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg