Как Интернет на нещата помага за подобряване на качеството на въздуха?

3271
Как Интернет на нещата помага за подобряване на качеството на въздуха?

За Интернета на нещата (IoT) се говори от години, но не всеки е наясно как постиженията в тази област могат да подобрят качеството на живот в градовете.

Пример за това как услугите в IoT сферата помагат на публичните институции, бизнеса и потребителите в България за решаване на реални проблеми, са някои от високотехнологичните решения на А1.

Чрез умни устройства, комуникиращи помежду си в реално време, свързани с комплексна облачна система, телекомът предоставя възможност да се проследява качеството на атмосферния въздух или да се осигури разумно използване на водните ресурси.

Умни устройства си общуват в реално време

Услугите на А1 в тази област са базирани на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT). Компанията залага на него заради множеството му предимства - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката.

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT позволява изграждане на мрежа от голям брой смарт устройства, които обменят информация помежду си в реално време.


Качеството на въздуха, който дишаме

Услугата на А1 за мониторинг на качеството на въздуха предава комбиниран анализ за състоянието в различните части на града, където е внедрена. Тя измерва основните параметри, които формират индекса за качество на въздуха, дефиниран от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Американската агенция за опазване на околната среда (ААООС).

Системата може да работи автономно, без да бъде свързана към електропреносната мрежа като същевременно е модулна, лесна за инсталация, поддръжка и обслужване.

Технологичното решение предоставя на представителите на общините възможност да вземат бързи и ефективни решения чрез непрекъснат мониторинг на въздуха за замърсяване, прахови частици и вредни емисии. Качеството на атмосферния въздух e тема, която винаги е актуална, но със старта на отоплителния сезон изисква допълнителен фокус, тъй като в атмосферата се отделят допълнителни замърсители.

То продължава да е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа, според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Данните в него показват, че в рамките на ЕС всяка година има над 400 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха.

Минералните води – едни от природните богатства на България

Общините в България, за които минералните води са един от ключовите ресурси, могат да разчитат на услуги на А1 и за решения за измерване и дистанционен мониторинг на консумацията. Пример за това е Община Казанлък, където с комплексна система за наблюдение на консумацията от водоизточника до крайния потребител местните власти могат да контролират и предотвратяват загубите в реално време.

С решението се увеличава точността на измерването и се намалява времето за реакция при технически проблем по мрежата. Благодарение на високотехнологичната система отпада човешкият фактор по отчитане на консумацията на минерална вода и се свеждат до минимум рисковете от кражба или загуба на вода, добита от минералните извори в региона.

Приложения в индустриалното производство и публичната сфера

Решенията в сферата на „Интернета на нещата“ носят много ползи и за индустриалното производство. Услугата на А1 за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на вода в индустриалната и публичната сфера предоставя решение на един от сериозните проблеми на обществото – загубите на големи количества от ценната течност.

Темата е актуална за бизнес клиентите, водоразпределителните дружества и техните потребители, предвид зачестилите случаи на недостиг на вода в редица региони в страната.

Освен икономически ползи, като оптимизиране на разходите, клиентите на услугата получават и допълнително спокойствие, че провеждат дейността си с оптимална грижа за опазване на природния ресурс и околната среда. Сред първите ключови клиенти на А1, които използват решението, са ВиК дружества в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други.

За ВиК дружествата допълнително предимство е и получаването на подробна информация за профила на консумация на всеки от техните крайни клиенти. Това помага за максимално точна отчетност на потреблението и изчисляване на дължимите такси на потребителите.

В съчетание с по-бързото и лесно поддържане на канализационната инфраструктура това допринася за подобряване на цялостното клиентско изживяване.

Тези услуги са част от портфолиото решения на А1 в сферата на „Интернета на нещата“. В България компанията предлага също и решения за управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране и други.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg