Как пандемията промени инвестициите на пенсионните фондове?

3269
Как пандемията промени инвестициите на пенсионните фондове?

© Pixabay

Пенсионно-осигурителните дружества, или накратко пенсионните фондове, управляват активи за 15.8 млрд. лв. към 30 юни 2020 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор.

Повишението спрямо година по-рано е от 1.1 млрд. лв., показва справка на Profit.bg.

Как се промени структурата на инвестиционните портфейли на фондовете в последните 12 месеца, част от които преминаха под знака на пандемията от коронавирус, завладяла света?


УПФ

В универсалните пенсионни фондове постъпват парите ни за втора пенсия. По последни данни те управляват активи за близо 13.6 млрд. лв., като инвестиците се равняват на 12.3 млрд. лв., а паричните средства са 1.1 млрд. лв.

Основната промяна спрямо година по-рано е, че фондовете са намалили дела на вложенията си в акции и са увеличили инвестициите в държавни ценни книжа. Така в ДЦК днес са инвестирани 60% от всичките вложения спрямо 56.15 на сто за преди година, докато в акции са насочени 26.16 на сто срещу 29.02 на сто за преди 12 месеца.

Делът на корпоративните облигации и инвестиционните имоти също се понижава – от 11.79 до 10.90 на сто и от 1.98 на 1.82 на сто.

Най-сериозен спад на вложенията в акциите правят Алианц България (от 30.7 на 20.04%) и Ен Ен (от 26.87 на 17.15 на сто), докато Доверие и ЦКБ сила дори увеличат инвестициите си до 23.66 и 38.28% спрямо 20.69 и 32.52%.

ППФ

В професионален пенсионен фонд се осигурява всеки, който упражнява I-ва или II-ра категория труд. Това дава право на допълнителна срочна пенсия за ранно пенсиониране.

Тези фондове днес управляват активи за 1.2 млрд. лв., от които 1.1 млрд. лв. са инвестирани, а 94 млн. лв. са парични средства.

Тук също, макар и в по-малък темп, се отчита намаление на вложенията в акции (от 32.86% на 32.24%), както и ръст при инвестициите в ДЦК (от 51.44 на сто на 52.02%).

Инвестициите си в акции увеличават Доверие, Съгласие, ЦКБ Сила,Топлина и Бъдеще, докато намаления има при ДСК-Родина, Алианц България и Пенсионноосигурителен институт.

Ен Ен, Алианц България и ДСК Родина увеличават вложенията си в ДЦК, докато Доверие, Топлина, Бъдеще и Съгласие ги намаляват.

ДПФ

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване могат да ни гарантират по-добър живот след пенсия, като те не са задължителни. В тях по последни данни има натрупани над 1.1 млрд. лв.

В последните 12 месеца тук също се наблюдава понижението на вложенията в акции, т.е. намаляването на риска, за сметка на по-висок дял на инвестициите в ДЦК.

Намаление се отчита и при инвестиционните имоти, за сметка на ръст в банковите депозити.

Алианц България намалява дела на вложенията в акции от 32 на 22, докато Ен Ен – от 30 на 19%. Увеличението при Топлина пък е от 49 на 59 на сто. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg