Как Сингапур превръща многоетажни автомобилни паркинги във ферми?

1378
Как Сингапур превръща многоетажни автомобилни паркинги във ферми?

© Facebook.com/farmernicksingapore

Айлийн Го ръководи ферма на покрива на автомобилен паркинг в Сингапур.

И това не е малка ферма – тя доставя на намиращи се наблизо търговци на дребно до 400 кг зеленчуци на ден, казва Го.

"Сингапур е доста малък, но имаме много автомобилни паркинги. Тук е мечта да имаме ферми, които да задоволяват нуждите на жителите," казва тя пред BBC.


В града държава вече има над 10 подобни ферми.

Правителството започва да отдава необичайните парцели през 2020 г. като част от плановете си за увеличаване на местното производство на храни. Страната с население от 5.5 милиона души в момента внася над 90% от храните си.

Пространството на тази гъсто населена островна държава е ограничено и това означава, че земята не е евтина. Едни от най-скъпите имоти в света са в Сингапур.

Местен фермер заявява пред BBC, че високата цена на първия му парцел върху автомобилен паркинг го е принудила да се премести на по-евтино място.

Фермата на Го е с размера на една трета от футболно игрище.

"Събираме реколта всеки ден. В зависимост от зеленчуците, които отглеждаме, тя може да варира от от 100 до 400 кг на ден," казва Го.

Създаването на фермата й е струвало около 1 млн. сингапурски долара (719 920 долара), като по-голяма част от средствата са били похарчени за оборудване, което помага за ускоряване на прибирането на реколтата.

Въпреки че получава известни субсидии, Го твърди, че бизнесът й все още работи на загуба.

Тя има 10 служители и плаща наем в размер на около 90 000 сингапурски долара годишно (65 150 долара) за пространството и за друг обект върху автомобилен паркинг, който в момента се подготвя.

"Периодът на подготовката ни съвпадна с пандемията от COVID-19, така че логистиката беше много по-скъпа и отнемаше повече време," обяснява Го.

"Нещо повече, това беше първият търг за покрив на паркинг, организиран от правителството, така че процесът беше нов за всички," допълва тя.

Фермерите от покривите на паркингите в Сингапур намират и други начини да печелят пари.

Николас Го, който няма роднинска връзка с Го, казва, че успява да генерира печалба от това, че таксува хора с месечна такса за бране на зеленчуци от неговата ферма.

Той твърди, че идеята е особено популярна сред семейства, които живеят наблизо, "тъй като това е общностен, а не търговски подход".

Друг градски фермер на име Марк Лий казва, че високите разходи са го накрали да се премести в индустриална сграда, където плаща по-малък наем.

"Зеленчуците, в крайна сметка, са си зеленчуци. Mоже да ги получите най-пресни и с най-добро качество, но има ограничение за това колко би платил някой. Тук не става въпрос за трюфели," казва Лий.

Екзистенциален въпрос

Фермите на покривите не са единственият начин, по който Сингапур се опитва да увеличи количеството храна, която отглежда.

По-голяма част от отглежданата в страната продукция идва от високотехнологични съоръжения, които са сериозно субсидирани от правителството. В Сингапур е имало 238 лицензирани ферми през 2020 г., според официалната статистика.

Тази страна внася 90% от хранителните си стоки. Как се справя с инфлацията?Като малка островна държава, Сингапур няма природни ресурси и внася 90% от храната си от над 170 държави и региони

Някои от фермите вече работят на печалба и могат да разширят производството си, за да увеличат печалбите, казват от Агенцията по храните на Сингапур.

"Продоволствената сигурност е екзистенциален въпрос за Сингапур. Като глобално свързан малък град-държава с ограничени ресурси, Сингапур е уязвим на външни сътресения и нарушения в предлагането," казва говорител на агенцията пред BBC.

"Затова е важно постоянно да предприемаме стъпки за подсигуряване на нашите основни ресурси," допълва говорителят.

По-рано през годината въпросът с продоволствената сигурност излезе на преден план в Сингапур, след като няколко страни в региона забраниха износа на ключови хранителни продукти.

Правителствата, които разчитат на вноса, опитаха да защитят хранителните си доставки, след като войната в Украйна и пандемията повишиха цените на всичко - от основни храни до суров петрол.

Сингапур си е поставил за цел до 2030 г. да произвежда 30% от храната, която консумира, което над три пъти повече от сега.

Според професор Уилям Чен от технологичния университет Нанян на градските фермери трябва да бъде оказана по-голяма подкрепа.

"Има мерки, като грантове за производителност от държавата и редовни фермерски пазари, с цел насърчаване на потребителите да купуват повече местно произведени продукти," казва Чен, който ръководи програмата за хранителни науки и технологии на университета.

Според Соня Актер, асистент в Училището по Публична политика Ли Куан Ю, високите оперативни разходи вероятно ще продължат да бъдат сериозно предизвикателство пред градските фермери.

"Сингапур предлага много субсидии и финансова подкрепа на предприемачите в тази сфера," казва тя.

"Въпросът е дали тези ферми ще могат да работят и когато държавната подкрепа спре."

На покрива, заобиколена от градската среда на Сингапур, Го изглежда, че е много далеч от традиционното земеделие

Тя обаче споделя нагласите на поколения фермери преди нея: "Отказването не е опция. Колкото по-трудно е, толкова по-възнаграждаващо ще бъде."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg