Каква част от европейските компании използват изкуствен интелект?

431
Каква част от европейските компании използват изкуствен интелект?

© Pixabay

Общо 7% от всички компании в Европейския съюз с персонал от поне 10 човека използват технологии, базирани на изкуствен интелект, показват данните на Евростат за 2020 г.

2% от фирмите пък разчитат на самообучаващи се машини при обработката на големи масиви от данни.

Около 1% от предприятията на територията на Общността са внедрили системи за автоматична езикова обработка при комуникацията със своите клиенти.

Други 2% от европейските компании използват обслужващи роботи с известна степен на автономност. Те извършват рутинни задачи, като почистване и сортиране на предмети или такива, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве.


От всички държави в ЕС Ирландия е на първо място в класацията за най-широко приложение на изкуствения интелект. Там той се използва, по един или друг начин, от 23% от компаниите.

Сред държавите "пионери" в тази област попадат още Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%).

България е на 21-во място, като у нас едва 5% от компаниите разчитат на AI приложения, или с 2 процентни пункта под средното за ЕС.

В дъното на класацията са Латвия (2%), Словения (3%), Унгария (3%) и Кипър (3%). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg