Какви тайни крие езикът на чувствата?

1506
Какви тайни крие езикът на чувствата?

Кореспонденция, sms-и, телефонни секретари: всички тези нови системи на комуникацията не са ли объркали прекалено много езика на чувствата?! Прошепнати на ухо, нежните думи, които използват влюбените, разкриват и подхранват фантазии, които започват да се пренасят в света на прогресиращата технология, пише френското издание Lemonde.fr.

"Скъпи(а)", "мъниче", "съкровище" и други подобни нежни обръщения се използват от младите влюбени двойки. За да намерите повече оригиналност, трябва да уловите начина да говорите влюбено, шепнейки. След вечните "сърце мое" и "зайче", идва едно по-нечувано обръщение - "кренвиршче мое".

За някои използването на подобно нежно обръщение е начин да конкретизират характера на самата двойка. Така например някои влюбени двойки се наричат "прасчо", други, които са свикнали с още по-нежните "ангелче" и "бебчо".

Едно такова галено название е уникално нещо! То дава възможност влюбените да бъдат единствените, които носят това име и единствените, които половинката им нарича по този нежен начин. Но това не спира други двойки да използват същите названия, разбира се, обяснява Франсоа дьо Сингли, професор по социология в университета Paris-Descartes.

Според него тази характеристика "индивидуален-колективен" не се ограничава в рамките на езика. Броят на процесите на индивидуализация, все повече и повече наблюдавани в обществото ни, всъщност имат колективен характер, обяснява социологът.

От своя страна, Жан-Жорж Льомер, психоаналитик и терапевт, занимаващ се с брачни двойки, автор на книгата "Думите на двойката", припомня първичната функция на галените имена: Става въпрос за това да се обърнеш по този начин към половинката си, за да покажеш, че той е наистина специален за теб и за да изразиш силата на любовта си. Но той набляга и на нарцистичния отенък на галените имена. В самия факт, че двамата партньори избират едно и също име,с което да се обръщат един към друг в изблик на своите чувства, само по себе си е някак нарцистично и егоистично, отбелязва още Льомер.

Чистота, консерватизъм или срамежливост? От вечни времена някои двойки изобщо не използват нежни имена в тяхната любовна връзка. Младото поколение обаче определено бяга от тази стара традиция, като не спира да използва всевъзможни нежни имена, с които да назовава половинката си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg