Какво се случва, когато "Маса иска да те види утре"

2221
Какво се случва, когато

© Twitter

Преди две седмици Масайоши Сон - японският милиардер, който е едно от най-обсъжданите имена в Силициевата долина през последните 18 месеца, организира вечеря в китайския ресторант Yomeiden в Prince Park Tower в Токио.

Срещата е част от събитието SoftBank World - годишна конференция за клиентите и доставчиците на японската телекомуникационна компания. На събитието тази година обаче публиката е почти изцяло от главни изпълнителни директори на стартъп компании.

Всеки от тях е получил преди това пари от Vision Fund с капитали от 100 млрд. долара, който Сон управлява.

Сон предава послание на ръководителите – вече сте част от едно семейство. Това означава, че трябва да си помагате един на друг.


Според присъствали на събитието, Сон насърчил ръководителите на компаниите, в които е инвестирал, да работят заедно, в това число да сключват изгодни сделки помежду си. След това вечерята се превръща в събитие за нетуъркинг, на което основателите на компании говорят помежду си и планират бъдещи сделки.

Сон също така съобщава, че Vision Fund реализира невероятните 60% възвръщаемост на инвестициите в първата си година, информира CNBC, позовавайки се на присъствали на събитието.

По-рано през деня, Сон и различни членове на неговия Vision Fund се срещат индивидуално с много от ръководителите на компании.

Сон провежда тези събирания почти всяко тримесечие на различни места в САЩ и Япония, казва Щефан Хек, основател на Nauto, която оборудва камиони с камери и AI софтуер с цел повишаване на сигурността. Хек получава инвестиция от Vision Fund през миналата година.

Vision Fund в момента управлява активи за над 100 млрд. долара и е инвестирал в около 30 компании. Най-малките инвестиции са от порядъка на 100 млн. долара в компании, като Nauto и Brain Corp, която създава самоуправляващи се „мозъци“ за роботи.

Най-голямата инвестиция е в размер на близо 10 млрд. долара в гиганта в сферата на споделеното пътуване Uber.

Движещата сила зад всичките тези инвестиции е самият Сон. Въпреки че има екип от около 200 души, които му помагат с намирането на компании и проучват потенциалните таргети в продължение на месеци, 60-годишният основател на третия най-голям безжичен оператор в Япония се среща лично с всеки основател на компания, в която Vision Fund предстои да инвестира, понякога по няколко пъти, преди да сключи сделка.

Това често включва пътувания в последния момент до Токио от страна на основатели на компании, които получават обаждането "Маса иска да те види утре."

В кариерата си Сон има големи попадения и пропуски. За кратко той бе най-богатият човек в света през 2000 г., преди да изгуби 90% от състоянието си при спукването на дотком балона.

Подпомогнат от ранна инвестиция в Alibaba, Сон обаче успя да се завърне и отново е един от най-богатите хора в света. SoftBank - компанията, която той основава, има пазарна капитализация от близо 100 млрд. долара.

Защо японска компания инвестира $50 млрд. в американски стартъпи?Те са част от по-голяма инвестиция за 100 млрд. долара

Неговият Vision Fund със 100 млрд. долара от държавни инвестиционни фондове на Саудитска Арабия и Абу Даби, както и от глобални корпорации, като Apple, Hon Hai и Qualcomm, обаче превзе технологичния свят след създаването му през миналата година.

Бързото набиране на средства от страна на фонда вече доведе до спекулации за създаването на Vision Fund 2.

Сон често се среща с основателите на компании в неговото имение в Уудсайд, Калифорния. Той попада в новините през 2013 г., когато купува къщата за 117 млн. долара, превръщайки я в един от най-скъпите домове, купувани някога в САЩ.

Имението на Сон не може да бъде видяно от улицата. Основателите на компании и дори членове на екипа на Vision описват как изчакват отпред и след това биват придружени от охранител.

След като достигнат до входната врата на Сон, друг охранител ги съпровожда вътре в къщата, където всички гости събуват обувките си и обуват чехли.

След това Сон ги посреща с традиционен японски поклон и ги кани в една от най-малко двете конферентни зали в имота.

Доскоро Сон не бе особено популярен сред стартъп общността в Силициевата долина. Nauto е една от първите компании, в които Сон инвестира, преди Vision Fund да спре да набира капитал.

Хек чул, че Сон се интересува от неговата компания от техен общ познат – Анди Рубин, бившия ръководител в Google, който създава мобилната операционна система Android, а сега инвестира в стартъп компании.

"Бегло бях чувал за него," казва Хек за Сон. "Получих обаждане от Анди към 4 следобед. Той ми каза, че трябва да зарежа всичко и да летя за Япония на следващия ден. Календарът ми беше пълен със срещи с клиенти, но Анди ми каза, че хората чакат цял живот за среща с Маса. Затова отмених всичко и се качих на самолета. Срещнах се с Маса час или два, след като кацнах."

Сон го посрещнал по чехли, неофициално облечен и с чаша чай. Двамата разговаряли около час. Хек твърди, че Сон искал да инвестира повече, но той успял да го убеди "малко по-малко" от 100 млн. долара.

Според повечето основатели на компании, най-уникалната характеристика на Сон е дългосрочната му визия.

Тя обаче създава и напрежение. Той притиска основателите на компании да разширява дейността си възможно най-бързо, сякаш нямат време за губене.

Сон често иска по-голям дял от стартъп компании, отколкото техните основатели искат да предоставят. Vision Fund се опитва да притежава около 15% от повечето компании, въпреки че някои инвестиции са достигали до 30%.

Vision Fund изплаши много други компании за рисков капитал, които се притесняват, че тези 100 млрд. долара ще вдигнат пазарните оценки на компаниите и ще доведат до нов дотком балон. Тези средства принуждават фондовете да набират повече пари, за да се конкурират със SoftBank за стартъп компании.

От друга страна, положителното за рисковите капиталисти е че фондът предоставя изход за тези, които искат да продават. Такъв е примерът с продажбата на дела на Benchmark в Uber на Vision Fund по-рано през годината.

Сон се опитва да създаде собствена версия на японската бизнес концепция кейрецу, при която корпорациите притежават дялове една в друга, за да подпомогнат дългосрочното си планиране.

Кейрецу обаче може да има и грозна страна – може да доведе до манипулиране на цените и погазване на конкуренцията.

Стратегията на Vision Fund изглежда новаторска, но това не е първият път, в който компании за рисков капитал в сферата на технологиите са прибягвали до кейрецу. Kleiner Perkins обсъжда тази бизнес практика през 2000 г. - точно около времето на спукването на последния дотком балон.

Ако дойде втора буря, Сон ще бъде в уникалното положение да изгуби почти цялото си състояние за втори път. Ако обаче това не се случи, Сон може да се превърне в краля на Силициевата долина.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg