Картина на Рембранд беше възстановена с помощта на изкуствен интелект

1372
Картина на Рембранд беше възстановена с помощта на изкуствен интелект

© Instagram

Липсващи сегменти от картината на Рембранд "Нощна стража" бяха възстановени с помощта на изкуствен интелект, съобщава BBC.

Картината, нарисувана през 1642 г., била изрязана в четирите края през 1715 г., за да може да се побере между две врати в една от залите на Градския съвет в Амстердам.

Оттогава насам 60 сантиметра от лявата страна на платното, 22 сантиметра от горната, 12 сантиметра от долната и 7 сантиметра от дясната липсват.

С помощта на специална софтуерна програма експертите са успели да възстановят пълното изображение след повече от 300 години. Алгоритъмът работи на принципа на машинното учене, при който компютърът се "тренира", използвайки наличната информация.


За "обучението" на софтуера в този случай държавният музей Райксмузеум е използвал две изображения. Едното от тях представлява копие на оригинала във висока резолюция. Другото изображение е копие на картината, рисувано преди тя да бъде изрязана. То е дело на холандския художник от XVII век Герит Лунденс и е изложено в Националната галерия в Лондон.

Вместо да наемат художник за реконструкцията на платното, от Райксмузеум вкарват в програмата сканираните копия, за да възстановят оригиналното изображение пиксел по пиксел и то с детайлите и цветовете, използвани от самия Рембранд.

Липсващите сегменти, възстановени от изкуствения интелект, са прикрепени временно към оригиналното платно, като по този начин посетителите могат да добият представа как е изглеждала картината в очите на своя създател.


Оригиналът на "Нощна стража" е поръчан на Рембранд ван Рейн от ръководството на градската полиция в Амстердам. Той започва работа върху нея през 1640 г. и я завършва през 1642 г.

Истинското име на картината е „Ротата на капитан Банинг Кок“, а най-любопитната част от нейната история е, че тя всъщност не се харесва на поръчителите. Ппредставителите на стражата в Амстердам очаквали да бъдат нарисувани в редица, като портрет, какъвто бил обичаят по онова време.

По тази причина картината не била изложена, а престояла в едно мазе, където била открита години по-късно. Тогава тя била наречена "Нощна стража" заради тъмния фон, на който са изобразени фигурите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg