Kindle обяви ChatGPT за автор на поне 200 книги

1193
Kindle обяви ChatGPT за автор на поне 200 книги

© Unsplash

ChatGPT е вписан като автор или съавтор на поне 200 книги в Kindle Store на Amazon, съобщава Engadget, като добавя, че действителният брой на книгите, написани от ботове, вероятно е много по-голям. 
 
Причината за това е фактът, че от Amazon не изискват изрично от авторите да оповестяват използването на изкуствен интелект (AI). Новината пък е поредният пример за генерирани от AI текстове, които заливат пазара и могат да играят роля в създаването на съмнително от етична гледна точка съдържание. Особено след пускането на безплатния инструмент на OpenAI през ноември. 
 
"Мога да посоча хора, които правят цяла кариера от това", казва Брет Шиклер, продавач в книжарница в Ню Йорк, който е публикувал детска книга в Kindle Store, цитиран от Engadget. "Идеята да напиша книга най-накрая беше възможна за реализация."  
 
Публикуваната от него история "Мъдрата катеричка: Приказка за спестяването и инвестициите” е детска история от 30 страници, написана и илюстрирана от изкуствен интелект, която се продава за 2,99 долара за цифрово копие и 9,99 долара за печатна версия.  
 
Въпреки че Шикълър казва, че книгата му е донесла по-малко от 100 долара от излизането си през януари, той е всъщност е прекарал само няколко часа, за да я създаде, като е използвал ChatGPT и му е дал рамка "история за баща, който учи сина си на финансова грамотност", разказват още от медията. 
 
Хората харесват измамници, звучащи авторитетно. AI чатботовете умеят товаКое е това, което кара човешките същества да се доверяват на машина, за която знаем, че е ненадеждна?


"Това е нещо, за което наистина трябва да се притесняваме. Тези книги ще залеят пазара и много автори ще останат без работа", казва Мери Расенбергер, изпълнителен директор на най-старата организация за защита на създателите на съдържание в САЩ Authors Guild. "Трябва да има прозрачност от страна на авторите и платформите за начина, по който се създават тези книги. В противен случай ще се окажем с много нискокачествена продукция." 

От Engadget цитират и представители на списанието за научна фантастика Clarkesworld Magazine. Те обясняват, че временно са спрели приемането на кратки разкази за публикуване, след като са получили множество доказателства, че голяма част от тях в последно време са писани с помощта на изкуствен интелект  
 
“Това, което мога да кажа, е, че броят на подадените спам материали достигна 38% този месец. Макар че разпознаването в момента става лесно, тази тенденция ще доведе до промени. Технологиите само ще се усъвършенстват оттук нататък, така че откриването ще става все по-трудно", казва Нийл Кларк, редактор в списанието. 
 
Освен етичните въпроси за прозрачността при създаването на съдържание, съществуват и въпроси, свързани с дезинформацията и плагиатството. От една страна, ботовете с изкуствен интелект, включително ChatGPT, Bing AI на Microsoft и Bard на Google, са склонни към "халюцинации" - термин, описващ увереното изнасяне на невярна информация. От друга - тези модели се обучават върху съдържание, създадено от хора - почти винаги без знанието или разрешението на оригиналния автор, и затова понякога те взаимстват и стила на писане, посочват още от новинарската платформа в сферата на технологиите. 
 
 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg