Китай е глобален лидер в разработката на критични иновативни технологии

1491
Китай е глобален лидер в разработката на критични иновативни технологии

© Getty Images

Китай има "зашеметяваща преднина" в 37 от 44 критични и нововъзникващи технологии, докато западните демокрации губят глобалната надпревара в научните изследвания, става ясно от резултатите от изследване на “мозъчен тръст” в сферата на сигурността, цитирано от Reuters. 
 
Австралийският институт за стратегическа политика (ASPI) обяви в четвъртък, че проучването му е показало, че в някои области 10 от 10 водещи изследователски институции в глобален мащаб са базирани в Китай. 
 
Проучването, финансирано от Държавния департамент на САЩ, установява, че Съединените щати често се оказват на второ място, въпреки че водят световните класации в области като високопроизводителните изчисления, квантовите компютри, малките сателити и ваксините. 
 
"Западните демокрации губят в глобалната технологична надпевара, включително по отношение на научните и изследователските пробиви", се казва в доклада, цитиран от информационната агенция, като се настоява за по-големи инвестиции в научни изследвания от страна на западните правителства. 
 
Китай е установил "зашеметяваща преднина в областта на научните изследвания с голямо въздействие" в рамките на различни правителствени програми, става ясно още от изследването на ASPI. 
 
Китай влива 143 млрд. долара в производството на чиповеПекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности


В доклада се призовава демократичните държави да си сътрудничат по-често за създаване на сигурни вериги за доставки и "бързо да се стремят към стратегически важен технологичен скок". 

За основа на долклада си ASPI използва най-цитираните научни статии, които според института е най-вероятно да доведат до регистрацията на конкретни патенти.  
 
"През последните пет години Пекин е генерирал 48,49% от световните научноизследователски документи с голямо въздействие в областта на усъвършенстваните самолетни двигатели, включително хиперзвуковите ракети, и е родина на седем от десетте най-големи изследователски институции в света", се казва още в доклада. 
 
В областта на фотонните сензори и квантовата комуникация изследователската сила на Китай може да доведе до ограничаване на разузнавателните възможности на задните служби, смятат още учените, които алармират и за още един потенциално сериозен проблем - наемането на таланти. 
 
Когато става дума за висококвалифицирани кадри, се очаква Китай да се превърне в монополист в 10 области, включително синтетичната биология, където генерира 1/3 от всички изследвания, както и в електрическите батерии, 5G и нанопроизводството. 
 
Китайската академия на науките, правителствен изследователски орган, заема първо или второ място в повечето от 44-те проследявани технологични сфери - отбрана, Космос, роботиката, енергетиката, околна среда, биотехнологии, изкуствения интелект, съвременни материали, квантовите технологии и др. 
 
Според данните в изследването 1/5 от най-добрите китайски изследователи и учени са се обучавали в западни държави.  
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg