10 детски въпроса, на които възрастните нямат отговор

10465
10 детски въпроса, на които възрастните нямат отговор

© Pixabay

Ако имате деца, поне веднъж в живота си вероятно сте получавали въпроси от тях, на които нямате отговор.

Например, замисляли ли сте се защо паспортите са само в определени цветове или защо хората не могат да се усмихват на снимките за документите им за самоличност?

Има много неща с определени характеристики, за чието съществуване дори не се питаме „защо“. Но не и децата.


Bright Side събра няколко интересни техни въпроси и съответните отговори.

Защо не можете да се усмихнете на снимките за лични документи?

Всеки път, когато си правим снимки за паспорти, визи или други лични документи, в изискванията е записано, че неутралното изражение на лицето и затворената уста са „задължителни“. Причината са биометричните скенери, които бяха пуснати на пазара през 2005 г. Те могат да разпознаят лицето на човек, само ако то остане неутрално, което позволява предотвратяване на измами.

Защо паспортите никога не са в оранжево или лилаво?

Какъв цвят е паспортът ви? Обзалагаме се, че е зелен, сив, червен, син или черен. Въпреки че има някои цветови вариации, които се използват само в определени страни, никога няма да видите оранжеви или лилави паспорти. Защо? Всъщност, няма специфични изисквания, страните просто не използват ярки цветове, защото не изглеждат официално и сериозно.

Защо повечето хора мразят звука на собствения си глас?

Вероятно сте чували записан гласа си и не сте го харесали. Не сте единственият. Дори има специален термин за неприязънта към собствения глас – „гласова конфронтация“. Работата е там, че проводимостта на въздуха и телесната тъкан е различна и вибрациите вътре в тялото ни карат да мислим, че гласът ни, всъщност, е по-нисък.

Но ако го чуем на запис, тогава мозъкът получава информация за звуците само чрез слуха - и ето как се появява този дисонанс. Нашият записан глас не отговаря на очакванията ни.

Защо тенис топките са жълти?

Тенис топката е претърпяла еволюция на цветовете. Преди да има жълт неонов цвят, тя е била бяла или черна. Но проблемът е, че е трудно да се забележи на телевизионния екран. Така че в крайна сметка спортната общност решава да направи всички топки жълти, за да могат да бъдат видими за публиката.

Защо училищните автобуси и такситата също са жълти?

Такситата и училищните автобуси имат нещо общо - жълтия им цвят. Причината за това е доста проста - жълтото привлича вниманието по-бързо от всеки друг цвят. Сред другите обекти първо забелязвате жълти неща дори в тъмнината. Затова този цвят е избран за училищни автобуси и таксита, така че децата и възрастните лесно да могат да го забележат.

Защо алуминиевото фолио има лъскава и матова страна?

Ако някога сте използвали алуминиево фолио, вероятно сте забелязали, че то има две страни - матова и лъскава. Може би смятате, че има „правилна част“, ​​която трябва да покрива храната, но причината е в производствения процес.

По време на фрезоване, когато се прилагат топлина и напрежение за разтягане и оформяне на фолиото, двете страни се притискат заедно и се фрезоват едновременно. Това помага да се избегне счупването на фолиото.

Защо колата в кенче и пластмасова бутилка има различен вкус?

Ако сте фен на безалкохолните напитки, сигурно сте забелязали, че колата в кенче има различен вкус от тази в бутилка, въпреки че производителите използват една и съща формула за различните опаковки.

Възможното обяснение е, че алуминият има полимерна облицовка, която може да абсорбира някакъв аромат. В случая на бутилираната форма вкусът е различен поради пластмасовия химикал - ацеталдехид, който също променя вкуса.

Защо залезът и изгревът изглеждат различно?

Можете ли да забележите разликите между залеза и изгрева, освен възходящото и низходящото слънце? Те дори имат различни цветове. Обяснението е, че пътят на лъчите при здрач и зазоряване е много по-дълъг, отколкото през деня.

Преди слънчевата светлина да достигне до очите ни, по-късите дължини на вълните се разпръскват и ние виждаме цветове, като жълто, оранжево, червено, по време на залез. Но при изгрев тъмнината на нощта ни оставя с изострено зрение и всяка слаба, лека промяна в цвета на небето е очевидна. Така че възприемаме повече цветове на разсъмване, отколкото на здрач.

16 любопитни неща, за които вероятно не сте питали GoogleЗа някои дори не смятахме, че съществуват

Защо имаме тъмни кръгове под очите, когато сме уморени?

След безсънни нощи и упорита работа може да забележим тъмни кръгове под очите, които жените обикновено се опитват да прикрият с помощта на козметика. Според лекарите кръговете се появяват, защото умората и липсата на сън могат да забавят кръвообращението около очите. И поради това капилярите, разположени в тази област, се подуват и се разширяват, което прави кожата по-тъмна.

Защо понякога не си спомняме сънищата?

Причината за това се корени в биологията на спящите ни тела и подсъзнанието. Сънищата, които помним, се случват най-вече през определени периоди от цикъла на съня. Ако се събудим с аларма, тя повишава нивата на норадреналин и това ни затруднява да си спомняме сънищата си.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg