10 места, които доказват, че изменението на климата е реално

23050
10 места, които доказват, че изменението на климата е реално

С американски президент, който отрича съществуването на изменението на климата и продължаващия неуспех на лидерите по света да измислят план за криза, която вече се отразява на земното кълбо, не е изненада, че все още има хора, които отказват да приемат, че промените в климата са реални.

Ако вярвате на медии, които наричaт пораженията върху климата „фалшиви новини“, е доста лесно да пренебрегнете проблема - особено ако имате достатъчно късмет да живеете в част от света, в която все още не усеща много настъпващата криза.

Но истината, доказана отново и отново от климатолозите, морските биолози и глациолозите, използващи научни данни, е, че изменението на климата е тук и се влошава.

Само през последната година доклади от цял ​​свят потвърждават това, за което експертите се опитват да алармират от години: атмосферата се нагрява поради огромните нива на парникови газове, създадени от човешки дейности през последните 150 години.

Ето 10 места по света, чиято борба срещу наводнения, суши и пожари, изчезване на корали и топене на ледници доказва, че климатичните промени са много реални:


Заливът Чесапийк и остров Танжер

Преди около 250 години малки общности се установяват на ниски, блатисти острови в залива Чесапийк във Вирджиния. Днес са останали само два. Останалите са погълнати от водите, които се издигат тук по-бързо, отколкото почти навсякъде по света.

Танжер - малка група острови, вече е загубила над две трети от площта си от 1850 г. насам и се предполага, че ако климатът се влошава със същите темпове, островът ще бъде напълно под вода до 2063 г.

Въпреки че вече са изправени пред предизвикателства, които включват ерозия и наводнения, хората от Танжер изглежда не вярват в климатичните промени. Почти всеки от по-малко от 500 жители на града гласува за главния отрицател на климатичната катастрофа Доналд Тръмп на изборите през 2016 г.

Кейптаун

Нормално е населението на голям град, което е световна столица, да разполага с питейна вода в домовете си. Но миналата година в Кейптаун, Южна Африка, това не беше факт, защото дъждът, от когото градът зависи от десетилетия, просто изчезна - модел, който се повтаря по целия свят, тъй като температурите се вдигат.

Сушата от 2015 г. доведе до пагубни последствия, а през февруари 2018 г. жителите на Кейптаун можеха да използват само 50 литра вода на ден.

Кирибати

Повишаващото се ниво на световния океан е пагубно не само за малките островни градове, то прекроява цялата геополитическа система, каквато я познаваме. Малката островна нация Кирибати ще бъде първата жертва.

Океанът вече е залял някои ниско разположени села и бързо навлиза в сладководните езера, от които зависи оцеляването на общностите. Без тази сладка вода няма земеделие и това ще се отрази на острова.  Добавете масовото измиране на коралите поради покачващата се температура на океанските води и имате рецепта за бедствие.

Северна Калифорния

Пожарите не са нещо ново за Северна Калифорния. В дългите горещи, сухи месеци септември и октомври те винаги са били много. Но през последните пет десетилетия сезонът на дивите пожари се трансформира от случайна опасност в почти целогодишен бич.

Девет от най-разрушителните пожари в историята на Калифорния са станали след 2015 г. Нещата са толкова зле, че се налага прекъсване на електричеството на 2 милиона души, за да се предотврати инциденти.

Венеция

През 2018 г. водите заляха Венеция, а светът беше обезпокоен. В края на миналата година всичко се повтори отново. Само че този път наводненията поставиха рекорд, превръщайки се във вторите най-катастрофални през последните сто години.

Основателите на Венеция са знаели че градът ще бъде уязвим, но никога не са предполагали, че покачването на водите на световния океан ще бъде толкова голямо.

Ченай

Когато няма вода, това се отразява на цял град. Този факт се отнася за Ченай - шестия по големина град в Индия. За седмици това лято 7 милиона души получаваха по малко вода от държавните резерви.

Ресторантите и хотелите затвориха и въпреки едноседмичната топлинна вълна, която уби 36 души, климатиците в целия град бяха изключени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

God
# 0
16:02 | 13 February 2020
Тръмп не отрича промените в климата, а че те се дължат на човешка дейност. Преди 2500 години морето до Созопол е било с около 10 метра под сегашното равнище. И за това ли са виновни хората. А преди 25 000 години Босфорът е бил малко поточе, а Черно море е било сладководно езеро. А преди милиони години Антарктида е била зелен континент. Защо смятаме, че тогавашното положение не е било нормално това, а сега е нормално? Климатът е динамична система и няма такова нещо като добър или лош климат. Хората винаги са се адаптирали към него. Дори и в последният ледников период.
БПФ
# 1
19:02 | 11 February 2020
Безнадеждни иди.оти - как може океанът да де покачва някъде по-бързо, отколкото в останалата част на света? Вие чували ли сте изразът "морско равнище"? Това, дбили такива, означава, че ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА нивото на океана и свързаните с него морета е еднакво - условната нула при измерването !!! Как да ви чета пасквилът по-нататък? Само мернах, че сте писали за Гренландия, неслучайно се казва Green land - ЗЕЛЕНА ЗЕМЯ, защото при колонизирането и от викингите е била именно такава... огромни зелени пасища, ледници е имало само в северната част.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg