10 начина, по които интернет промени живота ни

8357
10 начина, по които интернет промени живота ни

© Pixabay

1989 година бе повратна за човечеството. Берлинската стена падна, поставяйки край на съревнованието между капитализъм и социализъм.

В същата година обаче се случва нещо не по-маловажно.

Британският учен Тим Бърнърс-Лий представя своята концепция за „споделена информационна система” пред ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания, намираща се в близост до Женева, Швейцария.

Една година по-късно в ЦЕРН се поява първият уеб сайт и сървър в света. Така началото на интернет революцията е поставено.

Представяме на вашето внимание 10 начина, по които World Wide Web и интернет промениха живота на хората, изброени от CNBC.

Търсачките в интернет

От Alta Vista, която стартира в средата на деветдесетте и затвори през 2013 г., до Google, Yahoo, Baidu и Bing, търсачките в интернет позволяват на потребителите да намират необходимата информация от милиарди уеб сайтове чрез простото въвеждане на ключова дума.

В наши дни търсачките са в основата на интернет.

Това се доказва от факта, че Google.com е най-посещавания сайт в света, а Baidu.com заема четвърто място в подреждането, сочат данните на Alexa.com.

Електронната търговия

Сайтове, като Amazon, eBay и китайския гигант Alibaba, се превърнаха в основен двигател на прехода от улична търговия към търговия от разстояние.

Днес само с няколко кликвания на мишката или проста гласова команда потребителите могат да поръчат какво ли не – от готварска печка през хранителни стоки до смартфон или детски играчки.

Всичко това се доставя до дома на потребителите, като понякога доставката не отнема дори и ден.

Социални медии

MySpace, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, LinkedIn, Flickr... списъкът със социални мрежи може да продължи.

Само за няколко години тези платформи се превърнаха в неделима част от бита и бизнеса. Чрез тях споделянето на снимки, клипове, рекламни послания, настроения и какво ли още не, е по-лесно от всякога.

Размерът на тези корпорации също нарасна до космически измерения. Facebook, например, има по 2.13 млрд. активни потребители всеки месец и дава работа на 25 105 служители по света.

Свързани домове

Интернет на нещата започва да прониква все повече в ежедневието на хората чрез услуги, които превръщат домовете в умни устройства.

Европейската комисия описва Интернет на нещата като нещо, което съчетава „физическия и виртуален свят, създавайки умна среда”.

Интернет на нещата представлява среда, в която всички устройства са свързани помежду си и могат да обменят информация. Пример за нещо подобно е когато можем да контролираме домакински уреди в дома си чрез смартфон, докато се намираме на работното си място, например.

Във все повече домове започнаха да се появява и така наречените умни асистенти, като Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistant на... Google.

Офисът

Днешните офиси са доста по-различни от това, което бяха преди 20 години.

Високоскоростният интернет дава възможност на служителите да поддържат почти перманентен достъп до информацията, от която се нуждаят, за да вършат работата си.

Видео конферентни връзки заменят стандартните срещи, като благодарение на тях колеги, които се намират на различни точки из света, могат да проведат обща оперативка или презентация.

В допълнение на това, компютрите са се превърнали в задължителна част от всеки офис, като чрез тях могат да се вършат всякакви дейности, включително изпращането на електронни писма и насрочване на срещи.

В някои индустрии компютрите служат за извършване на сложни задачи, които иначе биха отнели сериозно количество време, ако се правят ръчно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg