10 необичайни вида акули, които не подозирате, че съществуват

9054
10 необичайни вида акули, които не подозирате, че съществуват

© Pixabay/Isntagram

Акулите са едни от най-очарователните и неразбрани животни на планетата.

Често набеждавани за убийци, акулите, всъщност, са спокойни създания, които не държат да си общуват с човешкия род.

В океаните и моретата на Земята има повече от 1 000 различни вида акули - от мъничката акула-джудже до гигантската китова акула.


Екипът на World Atlas представя десет необичайни вида акули, за които не предполагате, че съществуват. Всеки от тях е уникален заради отличителния си външен вид или необичайно поведение.

Леопардова акула

Макар и да не е толкова рядка, колкото някои други в този списък, леопардовата акула все пак е по-малко известен вид, главно заради много ограниченото си местообитание - от крайбрежието на Орегон до Калифорнийския залив. През по-топлите месеци тя може да бъде открита в по-плитки заливи, особено по време на размножителния сезон.

Леопардовите акули са наречени така заради тъмните седловидни петна по гърба и перките, които приличат на окраската на леопард. Те достигат дължина от 1 до 2 метра и живеят на групи. 

Акула пижама

Този конкретен вид акула може да ви звучи измислен, но наистина е уникален, познат и с научното си наименование Poroderma afriocanum. Тези акули се характеризират с ивици, минаващи по дължината на тялото им от главата до опашката. Вероятно заради това са наречени пижама. 

Те също така имат две гръбни перки, разположени по-назад на тялото им, отколкото при повечето акули. Достигат дължина от 60 до 90 сантиметра. Основното им местообитание е югоизточният Атлантически и западния Индийски океан, като се смята, че са ендемични за южноафриканското крайбрежие.

Акула баскинг, или грееща се на слънце акула

Това е втората по големина риба в океана - след китовата акула. Може да достигне огромен размер - с дължина до 15 метра и тегло около 4.5 тона. Тя получава името си заради навика си да се носи бавно по повърхността на океана през топлите летни месеци, сякаш се топли на светлината на слънцето.

Подобно на братовчедите си китовите акули, те се хранят, като филтрират огромни количества вода, консумирайки планктон и малки морски обитатели.

Огромна акула забелязаха в Мексиканския залив (видео)Огромна китова акула забелязаха в Мексиканския залив, по крайбрежието на щата Флорида

Петнист вобегонг

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sam Martin (@seaweed_sam)

Петнистите акули от вида вобегонг разполагат с жълто-зелени и кафяви петна, които имитират камуфлаж. Това оцветяване им помага да се слеят с рифовете, сред които живеят и ловуват. Те имат две гръбни перки, къси опашни перки и особено широки гръдни и тазови перки.

Местообитанието им се простира главно в източния Индийски океан по крайбрежието на Южна Австралия. Вобегонг се характеризират със сплескана форма и плоска глава, наподобяващи сом в много отношения. 

Верижна котешка акула

Това е биофлуоресцентна акула, което означава, че използва естествена луминесценция, за да привлече други животни. Тя е светло сива на цвят, като повечето акули, но има тъмно сивкаво-черен модел по тялото, който прилича на верига.

Той й помага да се скрие, когато си почива на дъното на океана сред отломки и скали, като "веригата" имитира отразената през водата светлина. Обитава западната част на Централния Атлантически океан и северозападната част на Атлантическия океан, като може дза достигне около 60 см дължина. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg