Хемингуей може да е нарекъл Париж „безкраен празник“, но същото може да се каже и за Рим. Италианската столица има дългогодишни традиции в гастрономията, с много ястия, които няма да намерите в други региони на страната.

В исторически план римската кухня е известна като la cucina povera, тъй като в следвоенните години голяма част от населението е бедно и не може да си позволи да харчи много за храна.

Ето защо най-типичните римски пасти, като cacio e pepe и карбонара, имат само три или четири съставки, но когато те са добре приготвени, са направо божествени.

И така, ако имате път към красивата столица на Италия, ето няколко неща, които не бива да пропускате да опитате:

Пица

В Рим има два стила за пица, които трябва да знаете: pizza tonda (кръгла пица) и pizza al taglio (на парче) и няма да ги намерите на едни и същи места.

Обиколете пицариите около Пиаца ди Наполи и ще усетите вкуса на автентичната римска кухня.

Cacio e Pepe, Carbonara и La Gricia

Това са три различни сосове за паста и ако искате да опитате най-автентичния им вкус – изберете траторията Trastevere, която, според местните, трябва задължително да посетите.

Джелато

Избягвайте местата, където продават индустриално произведен сладолед с изкуствени цветове и аромати. Според местните мястото, на което можете да опитате истинския сладолед, е Giolitti близо до Пантеона.

Друго страхотно място е Gelateria del Teatro, която има две локации и предлага вкусове, като малини и градински чай, бял шоколад и босилек и мента страчатела.

Stravinskij Spritz

Когато става дума за аперитив, първата асоциация е Мартини или Aperol. А Stravinskij Spritz е питието, което трябва да опитате, ако търсите нещо по-леко. Това е освежаваща комбинация на Aperol Spritz, смесена с домашно Просеко.

Панини и Трамезини

Ако влезете в почти всеки бар в Рим, ще видите кутии, пълни с панини и трамезини - два любими италиански сандвичи за обяд. Каква е разликата?

Трамезини са с формата на триъгълник, направен от две филийки бял хляб без кори, докато Панини се сервира на рулца (когато поръчвате, имайте предвид, че единственото число на панини е панино).

Трапицино

Кръстоска между трамезини и пица, трапициното е оригинално творение за улична храна, което се е родило в Рим и оттогава навлиза във Флоренция, Милано, Ню Йорк. Концепцията е проста: тесто за пица във формата на триъгълник, напълнено с различни смеси - патладжан пармиджана, бурата и аншоа, дори кюфте в доматен сос.

Фрити (Fritti)

Фритите (т.е. пържени неща) са повсеместна храна в пицарии, тратории и пазари из целия град. Римляните обикновено поръчват фрити, като supplì al telefono (оризови топки със сирене), arancini (по-големи, оризови топки в сицилиански стил) и fiori di zucca (пържени цветове от тиквички, пълнени с моцарела, а понякога и аншоа) като предястие или следобедна закуска.

Еспресо

Има малко съперничество между La Tazza d'Oro и Caffè Sant'Eustaccio - две стари кафенета, разположени на противоположните страни на Пантеона. И двете са на около 70 години и всяко има свой собствен стил.

В Tazza d'Oro можете да видите и помиришете зрънцата, които се пекат на място, а полученото еспресо има силен вкус. Еспресото в Sant'Eustacchio е малко по-деликатно и се предлага предварително подсладено, освен ако не го поръчате без захар. Опитайте и двете, за да изберете любимото.

Артишок

От зимата до пролетта е сезонът на артишока в Рим, а ресторантите из целия град го предлагат в менюто си като мезе или гарнитура. Трябва да познавате два стила: carciofi alla romana , т.е. артишок от римски стил, който се пълни с чесън и дива римска мента и се готви в зехтин и вода, и carciofi alla giudia, артишоки в еврейски стил, които са смачкани така, че листата се отварят и след това се пържи до хрупкаво съвършенство.