10 невероятни подводни вулкани

17552
10 невероятни подводни вулкани

Знаете ли, че Мауна Кеа на Хавайските острови (или White Mountain) е най-високият връх в света – той е цели 16 400 м от основата до върха (Еверест е висок 8 848 м)? А знаете ли, че на подводните вулкани се падат 75% от годишното производство на магма?

Точно както част от височината на Мауна Кеа - 10 000 м под морското равнище, остава скрита за окото и статистиката, подводните вулкани и техните изригвания често остават незабелязани.

Смята се, че в момента има 5000 активни подводни вулкани в света, от които най-високите се издигат над повърхността като острови. Потопената част на Хавайските острови, например, е един от най-големите и най-дълги вулканични хребети - повече от 2400 километра.


Повечето подводни вулкани са разположени в близост до райони на тектонично движение. Вижте къде се намират десет от най-невероятните подводни вулкани в света:

1. Molokini Crater, Хаваи

Днес Molokini Crater в Мауи Каунти, Хавай е остров с форма на полумесец. Той е много популярен сред водолазите и любителите на морски птици.

Всъщност, представлява вулканичен кратер, а вулканът под него в разцвета си е образувал няколко нови острова чрез изригване.

2. Morro Rock, САЩ

Morro Rock в Калифорния е част от поредица вулканични тапи, известни като Девет сестри, създадени преди повече от 20 милиона години.

Експлозията на подводен вулкан създава Morro Rock - гигантско парче от лава, което, влязло веднъж в контакт с морската вода, образува твърда кора и запушва гърлото на вулкана.

Скалата е наречена El Morro (чакълест) от португалските мореплаватели през 16 век, когато кратерът на вулкана е все още видим. Днес ерозията постоянно променя Morro Rock. Вулканът под него вече не е активен.

3. Съртси, Исландия

В някои случаи вулканичните изригвания формират цели нови острови, например Съртси в Исландия. Изригването на подводния вулкан през ноември 1963 г. започва 130 м под морското равнище и от него се образува островът.

Той е мечтата за проучване на геолози, ботаници и биолози. Обявен е от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

4. Eldfell Volcano, остров Хеймей, Исландия

Исландия е страна, чиито жители често стават свидетели на спорадични подводни вулканични изригвания.

Хеймей, например, преживя най-голямата вулканична дейност през 1973 г., когато лавата от  вулкана Eldfell (Планината на огъня) заплаши да блокира пристанището. Вулканът в североизточната част на острова изглежда като върха на айсберг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg