10 от най-богатите хора в индустрията на законната марихуана

3467
10 от най-богатите хора в индустрията на законната марихуана

© Pixabay

Докато секторът на законното отглеждане и употреба на марихуана набира сила, същото може да се каже и за броя на милионерите, натрупали състояние от канабис.

Вижте някои от най-богатите хора в сектора, класирани от Benzinga, както и как те са стигнали дотук.

10. Стив ДеАнджело

Стив ДеАнджело е съосновател и президент на ArcView Group - един от най-големите играчи в сектора на инвестициите в канабис. ArcView представлява мрежа от над 600 акредитирани инвеститори, които са вложили общо около 200 млн. долара в 175 стартъп компании.


Преди да основе ArcView, Стив ДеАнджело създава Harborside Health Center - един от най-големите центрове за медицинска марихуана в САЩ.

9. Трой Дейтън

Трой Дейтън е главен изпълнителен директор на ArcView Group и съосновател заедно с ДеАнджело. Дейтън е съосновател и на WECANNA - платформа за групово финансиране на бизнес, свързан с коноп и марихуана.

Той също така е партньор в Canopy Boulder - бизнес акселератор и фонд за рисково инвестиране, фокусиран върху индустрията на канабиса.

8. Адам Бирман

Адам Бирман е съосновател и главен изпълнителен директор на Medmen Enterprises Inc, която специализира в отглеждането на канабис и управлява центрове за медицинска марихуана в САЩ.

Бирман притежава 3.96 млн. акции от клас Б на MedMen, които се оценяват на приблизително 23.6 млн. долара. Освен това Бирман притежава други стимули, свързани с представянето на компанията в дългосрочен план.

7. Андрю Модлин

Андрю Модлин е съосновател на MedMen, заедно с Бирман, и е главен оперативен директор на компанията. Модлин притежава около 3.96 млн. акции от клас Б, както и стимули, свързани с представянето на компанията в дългосрочен план. Наскоро той похарчи близо 4 млн. долара за имот в Западен Холивуд.

Първата държава, легализирала канабиса, не бърза за никъдеПървата държава в света, която легализира употребата на марихуана за развлекателни цели, все още страда от така наречените болки на растежа.

6. Тери Буут

През 2013 г. Тери Буут съосновава Aurora Cannabis Inc заедно със Стив Доблър, Дейл Лесак и Крис Майерсън. Буут и Доблър инвестират по около 5 млн. долара собствени средства.

Инвестицията се отплаща, тъй като Буут в момента има около 11.1 млн. акции на Aurora, които се оценяват на 77.7 млн. долара. Буут е и главен изпълнителен директор на компанията.

5. Стив Доблър

Съоснователят на Аурора Стив Доблър притежава над 16.5 млн. акции, оценявани на 115.58 млн. долара. Доблър е президент на компанията.

4. Снуп Дог

С лично състояние, оценявано на над 120 млн. долара, Снуп Дог също попада в класацията на натрупалите милиони от канабис.

Снуп Дог, или Калвин Кордозар Броудъс-младши, както е истинското му име, печели по-голяма част от състоянието си като рапър.

Той обаче отдавна е защитник на употребата на марихуана. През 2015 г., Снуп Дог основава Casa Verde Capital - компания за рисков капитал в сферата на канабиса.

Casa Verde Capital е инвестирала в редица компании, в това число медийната платформа Merry Jane, лабораторията за тестове Cannalysis и софтуерната компания Green Bits.

3. Брус Линтън

Canopy Growth Corp CGC е най-голяма компания за отглеждане на марихуана в света, а Брус Линтън е нейн съосновател и главен изпълнителен директор. Той основава компанията през 2014 г. с Чък Рифици, който я напуска година по-късно.

Предвид факта, че Линтън притежава около 2.5 млн. акции на Canopy, неговото състояние възлиза най-малко на 127.6 млн. долара.

2. Коул Качавилани

Коул Качавилани е съосновател на Aphria Inc - една от първите публични компании за отглеждане на канабис. В момента той е вицепрезидент на компанията. Качавилани притежава близо 7.1 млн. акции на Apria на стойност 113 млн. долара.

Базираната в Канада Aphria е генерирала над 15 млн. долара приходи през миналата година и нетна печалба в размер на над 3 млн. долара. По-рано през годината Aphria обяви придобивания в Южна Америка на стойност 200 млн. долара. Те включват две компания и голям дял в производител на марихуана.

1. Джон Сервини

Джон Сервини е другият съосновател на Aphria. Сервини притежава близо 9 млн. акции на компанията, повечето от които през Fulfill Holdings Inc. Това оценява дела му в компанията на близо 145 млн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg