10 странни, но верни научни факта

2591
10 странни, но верни научни факта

© Pixabay

И до днес 65% от територията на Земята е обвита в мистерия, а 86% от видовете, които я обитават, са неизвестни.

Но науката непрекъснато напредва и изглежда, че учените винаги имат с какво да ни изненадат.

Например, наскоро стана ясно, че гълъбите разпознават добрите художествени картини, а овцете - лицата на хората.


Bright Side подбра някои от най-новите научни изследвания и ще ви удиви с факти, които вероятно не сте чували преди:

Гълъбите могат да разпознават хубавите картини

Можете ли да идентифицирате добрите художествени творби? Е, гълъбите могат. Японско проучване показва, че обучените гълъби могат да разграничат „добрите“ и „лошите“ рисунки. Учените са открили, че птиците използват цветове, текстура и шаблони, за да решат дали картината е красива (според мнението на хората).

Разбира се, не говорим за напреднали умения, но ако бъдат обучени, гълъбите могат да придобият способността да преценяват красотата, подобна на тази на хората.

Хлебарката може да живее седмици без глава

Да, правилно сте прочели: хлебарките могат да живеят без глава много дълго време, защото нямат обширна мрежа от кръвоносни съдове. Ако хлебарката бъде обезглавена, кръвните съсиреци ще затворят раната. Тези насекоми дишат чрез отвори, разположени отстрани и корема. Въпреки това, хлебарката няма да може да се храни без глава, така че след няколко седмици все пак ще умре от глад.

Овцете могат да разпознават лица

Последните изследвания показват, че овцете са много по-умни, отколкото си мислим. Те имат усъвършенствани способности за разпознаване на лица, подобни на приматите. Така че са в състояние да разпознават познати и непознати човешки лица, а в бъдеще може да разберем и дали могат да идентифицират различни човешки изражения.

Хората са получили зъбите си като наследство от предци-риби 

Ако се питате откъде са дошли зъбите ни, вероятно няма да предположите, че това се е случило под водата. Учените обаче смятат, че вероятно е точно така, след като откриватчелюст на една от най-древните риби. Очевидно челюстните й кости имат достатъчно прилики със съвременните човешки челюсти, за да се смята, че са предци на нашите.

Октоподите имат три сърца, девет мозъка и синя кръв

Едно от най-невероятните животни, живеещи под вода, е октоподът. Той има три сърца, девет мозъка и синя кръв. Защо толкова много, ще попитате? Всъщност, всяко от осемте му пипала има собствен малък мозък, свързан с централния,. Поради това всичките му пипала могат да се движат независимо едно от друго, но в хармония.

Октоподите също така имат три сърца поради тяхната структура: две изпомпват кръв към хрилете, а третото - най-голямото, е отговорно за циркулацията на кръвта в останалата част от тялото.
Кръвта на октопода съдържа богат на мед протеин, наречен хемоцианин. Той подобрява способността за транспортиране на кислород в условия на студена нова и е отговорен за синия цвят.

Езикът може да помирише храната 

Сравнително ново изследване показва, че езиците ни могат не само да вкусят храна, но и да я помиришат. Учените смятат, че вкусовите клетки съдържат някои от същите молекули, които разполагат с рецептори за мирис в носа ни. Подобно изследване е вдъхновено от змии, чиито езици могат да подушват въздуха.

Някои мъжки животни могат да забременеят

В подводното царство някои мъжки животни могат да раждат. Този „скромен“ списък включва само три вида: морски кончета, риба лула и морски дракони. Мъжките морски кончета, например, през сезона на чифтосване плуват до женската и се прикрепят към нея, за да може тя да хвърли яйцата в така наречен "джоб" на тялото им. Така бъдеще потомството на морските кончета се износва от таткото.

Топлата вода замръзва по-бързо от студената

Тъй като всички знаем, че водата замръзва при 0 градуса по Целзий, може да е странно да чуем, че горещата вода замръзва по-бързо от студената. Но наистина е така и това явление се нарича „ефект на Мпемба“. Всъщност, има повече от 10 възможни обяснения за ефекта, а учените все още трябва да стигнат до общо мнение относно тях.

Скакалците имат уши в корема си

Скакалците са уникални насекоми, които, наред с други необичайни характеристики, имат уши, разположени на корема, прибрани под крилата. Ушният орган им позволява да чуват песните на своите приятели.

На Земята има кипяща река

Въпреки че хората приемат, че кипящата река е мит, такава река съществува дълбоко в перуанска Амазонка. Всъщност, реката всъщност не кипи, но температурата й е много близка до точката на кипене и е много гореща.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg