10-те най-богати бизнес фамилии в света

10306
10-те най-богати бизнес фамилии в света

© Pixabay

Едни от най-големите компании в света, развиващи дейност в най-различни сфери, са фамилна собственост, която се предава от поколение на поколение.

Вижте кои са 10-те най-богати бизнес фамилии в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Категоризацията на семейното богатство изключва състоянието, което е в ръцете на първото поколение наследници и на един-единствен наследник.

1. Фамилията Уолтън, Walmart (151.5 млрд. долара)

Фамилията притежава холдинговата компания Walmart Enterprises, както и Walton Family Holdings Trust, която пък притежава половината от най-голямата компания за търговия на дребно в света по приходи — Walmart.


Компанията генерира 500 млрд. долара продажби от близо 12 000 магазина по света. В момента бизнесът се ръководи от третото поколение на фамилията.

2. Братята Кох, Koch Industries (98.7 млрд. долара)

Четиримата братя Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям наследяват бизнеса с преработка на петрол на баща си.

След семеен спор през 80-те години, Чарлз и Дейвид остават в компанията, след което успяват да разраснат бизнеса, който в момента генерира около 100 млрд. долара приходи годишно.

3. Фамилията Марс, Mars (89.7 млрд. долара)

Компанията е известна с шоколадовите си продукти, като M&Ms, Milky Way и Mars, но половината от годишните й приходи в размер на 35 млрд. долара идват от продукти за домашни любимци. Бизнесът е основан през 1911 г. от Франклин Кларънс Марс.

4. Фамилиите Ван Дам, Де Мевиус и Де Сполберк, Anheuser-Busch Inbev (54.1 млрд. долара).

Бизнес отношенията между трите белгийски фамилии датират от 14-и век. Чрез сливания и придобивания трите фамилии създадоха една от най-големите пивоварни компании в света. Stella Artois, Budweiser и Corona остават едни от най-популярните им продукти.

5. Фамилията Дюма: Hermes (49.2 млрд. долара)

Основаната през 1837 г. от Тиери Ермес компания произвеждала седларски принадлежности за благородници. На Жан-Луи Дюма обаче се приписва превръщането на компанията в световен лидер на пазара на луксозни стоки.

Членовете на фамилията Пиер-Алексис Дюма и Аксел Дюма в момента ръководят компанията.

6. Фамилията Вертахймер, Chanel (45.6 млрд. долара)

Пиер Вертхаймер е човекът, който сключва договор за производство на парфюми и предоставя финансиране на Коко Шанел. В момента фамилията Вертхаймер притежава контролен пакет в Chanel.

7. Фамилията Амбани, Reliance Industries (43.4 млрд. долара)

Дхирубхай Амбани започва да гради бизнес империя през 1957 г. Конгломератът, който е основан през 1977 г., в момента се управлява от неговия син Мукеш Амбани. Компанията се занимава с преработка на петрол, природен газ, а по-отскоро и с телекомуникации.

8. Фамилията Квандт, BMW (42.7 млрд. долара)

Автомобилният гигант е основан от Карл Рап, но Херберт Квандт е човекът, който съживява BMW от ръба на фалита. Неговите деца Щефан Квандт и Сузане Клатен продължават да управляват компанията.

9. Фамилията Каргил, Cargill (42.3 млрд. долара)

Компанията е основана от Уилям У. Каргил с един склад за зърно през 1865 г. Cargill e най-голямата непублична компания в САЩ, като потомците на фамилията контролират дейността в хранителната индустрия и в селското стопанство.

10. Бьорингер и Фон Баумбах, Boehringer Ingelheim (42.2 млрд. долара)

Фармацевтичната компания е основана през 1885 г. от Алберт Бьорингер. Повече от век по-късно, фамилията Бьорингер все още контролира компанията, заедно с фамилията Фон Баумбах.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg