Европа все още не може да конкурира Азия, Северна и Южна Америка по отношение на уличната храна, но бавно и постепенно наваксва изоставането.

Лондон е епицентърът на движението на уличната храна в Европа с многобройните си пазари, фестивали и събития.

Но и за останалите градове на Стария континент предстоят вълнуващи времена – революцията с уличната храна в Париж вече започна в последните две години, а пазарите в Мадрид и Берлин привличат все по-големи тълпи всяка година.

Модата с уличната храна постепенно навлиза в цяла Европа, въпросът е колко време е необходимо Старият континент да навакса изоставането си от останалия свят.

Hornstulls Market, Стокхолм

Първоначалната идея на пазара е да предостави възможност на продавачите да тестват идеите си пред публика, но впоследствие той се превръща в любима дестинация на шведите, които обичат вкусната храна.

Всеки уикенд, с изключение на 24 юни, от средата на пролетта до края на лятото пазарът привлича многобройни тълпи към северния квартал на шведската столица. Предлаганата храна е меко казано еклектична – от шведско-бразилски палачинки тапиока до виетнамски хляб.

Bite Club, Берлин

Фестивалите с улична храна в германската столица процъфтяват в момента и това до голяма степен се дължи на организацията Bite Club. Освен че се грижи за малките компании в областта на храните, тя организира и едни от най-добрите купони в града през лятото.

Следете събитията, които се случват на най-популярното място в Берлин – луксозния пътнически кораб Hoppetosse, закотвен в река Шпрее. Тук посетителите могат да се хранят, да пият и да празнуват до късно през нощта.

Le Food Market, Париж

Революцията с уличната храна в Париж тепърва започва и Le Food Market е в центъра й. Два пъти в месеца десетки търговци се настаняват на булевард Белвил, като повечето щандове са продължение на ресторанти, хлебарници и сладкарници, предлагащи същите ястия, но без обичайните такси за обслужване, прибавени към сметката.

Paper Island Market, Копенхаген

Преди време Хартиеният остров е склад, принадлежащ на датска медия, след което там се настанява организацията Copenhagen Street Food и мястото се превръща в първия истински пазар за улична храна в датската столица – камиони, контейнеровози, порутени индустриални фасади.

Това е едно от задължителните места за посещаване в Копенхаген, особено когато в менюто присъстват ястия, като картофи, изпържени в гъша мас, хрупкави препечени кнедли, шоколадов мус, чийзкейк.

Streeat Food Truck Festival, Италия



Това е фестивал за храни на колела, който спира на осем места в Италия, включително в Милано и по-спокойния Удине през пролетта.

Предвид факта, че търговците обръщат точно толкова внимание както на бляскавите си коли, така и на кухнята си, усещането е за истински фестивал с храна в камиони, но с обилни количества джелато и пресни равиоли по пътя.

Уикенд на пътуващите кухни, Амстердам

Един дълъг уикенд всяка година множество камиони превръщат бивш склад за производство и преработка на газ в Уестерпарк в хранителен магазин. Това е едно от най-големите и оживени събития в хранителния календар на Амстердам, а тази година фестивалът ще привлече още повече хора, тъй като празнува десетия си рожден ден.

Очаква се да се включат внушителните 125 камиона, които ще предлагат всичко – от палачинки, приготвени по традиционни холандски рецепти, и вафли, до паеля и пушено месо.

Неустоими кулинарни изкушения по улиците на света Поне веднъж в живота си трябва да се отправите на кулинарен туризъм

KERB Камдън, Лондон

Макар че първите фестивали на уличната храна се организират на Кингс Крос, Камдън е най-скъпоценният камък в короната.

34 търговци се стичат на идиличното павирано място Camden Lock on Regent’s Canal, където хората могат да похапнат филипинско хрупкаво свинско месо и огромни бургери, на фона на плачещи върби и красиво изрисувани тесни лодки.

Brussels Food Truck Festival, Брюксел



Това не е от най-известните фестивали с улична храна, но вероятно е най-големият в Европа. Миналата година в него участваха 140 търговци, които готвиха почти всичко, познато в различните видове кухни – пататас бравас, хотдог, чурос.

Камионите са приятни за гледане – класически микробуси Citroen H, жълти италиански бирени автобуси и много други. Има много какво да зяпате между хапките.

Miam Festival, Лозана

Известно преди само като Food Truck Festival, тридневното угощение привличаше тълпи от десетки хиляди души в първите си две години. Тази година организаторите на фестивала от Lausanne à Table обещават, че той ще включва селекция от здравословни храни в над 40-те камиона, които се включиха в събитието миналата година.

Във фестивала ще участват също местни винопроизводители, ресторантьори, собственици на бакалии и на пивоварни.

MadrEAT, Мадрид



MadrEAT е пазар на храни, на който шеф готвачи могат да опитат експериментални идеи с храната пред публика. Организаторите определят това като „гастрономически простъпки“.

Едни от най-добрите ястия в града, които понякога се сервират от шеф готвачи със звезди Мишлен, могат да бъдат открити навсякъде, където номадският пазар спира за няколко дни. Така че е добре да проверявате сайта или
Twitter, за да сте сигурни, че няма да го пропуснете.