10-те най-големи компании, управляващи хеджфондове в света

1919
10-те най-големи компании, управляващи хеджфондове в света

© Pixabay

2016 г. не бе лесна година за хеджфондовете. Индустрията, като цяло, осигури едва 5.4% доходност за клиентите, което е доста под доходността на щатския борсов индекс S&P 500 от 11.9%, показват данни на eVestment.

Слабото представяне и високите такси за управление доведоха до отлив на средства от фондовете на паричните мениджъри, като около 70 млрд. долара бяха изтеглени през миналата година. Това е най-големият спад от 2009 г. насам, според данни на HFR.

Една от най-потърпевшите компании бе Paulson & Co., която само преди няколко години бе третата най-голяма в индустрията в света с 36 млрд. долара под управление.

Сега базираната в Ню Йорк компания, ръководена от милиардера Джон Полсън, има по-малко от 10 млрд. долара под управление, заемайки 69-о място в класацията, след като няколко от фондовете й отчетоха двуцифрена отрицателна доходност.

Има и други компании, които преди време бяха в челните 100 и които в момента или вече са фалирали, или пък са в процес на закриване. Например Visium Asset Management, която управляваше 8 млрд. долара преди година, фалира през миналата година, след като й бяха повдигнати обвинения за търговия с вътрешна информация.

Ричард Пери е в процес на затваряне на своята компания Perry Corp., след като отчете загуби и значителни изтегляния на средства в продължение на няколко години. С активи под 4 млрд. долара, компанията вече не покрива минималните изисквания, за да попадне в класацията на 100-те най-големи фонда.

Не всички компании обаче отчитат отлив на средства, според публикуваната наскоро от Institutional Investor's Alpha класация на хедфондовете за 2017 г. Ежегодната  класация, която подрежда най-големите хеджфондове в света по активи, показва, че активите на много от водещите хеджфондове са отбелязали двуцифрен ръст.

Най-големият хеджфонд ограничи наемането на нови служителиВ последните седмици десетки интервюта за работа в Bridgewater Associates са били отменени, а преговорите в напреднала фаза с потенциални нови служители са били прекратени

Базираната в Кънектикът компания на Рей Далио - Bridgewater Associates, оглавява класацията със 122 млрд. долара под управление. Нейният хеджфонд AuM отчиташе 17% ръст на активите в началото на 2017 г., в сравнение със същия период на миналата година.

Фондовете, които отчитат най-внушителен ръст на активите, според класацията, са така наречените квантови фондове. Тези фондове разчитат на алгоритми или компютърни програми за своите инвестиции.

Renaissance Technologies, една от най-добрите и стари компании с квантови фондове, отчита 42% ръст на активите на годишна база. Тя се изкачва до четвъртото място в класацията, след като през миналата година заемаше 12-а позиция.

Друг квантов фонд - Two Sigma, се изкачва до петото място в класацията. Активите под управление на фонда са се увеличили с 28%, в сравнение с миналата година.

В началото на 2017 г. активите под управление на 100-те най-големи компании за хеджфондове в света са на стойност 1.65 трлн. долара, или с 0.6% по-малко, в сравнение с предходната година.

Въпреки че много компании, притежаващи хеджфондове, отчетоха значителен отлив на средства през миналата година, тези, които в момента са сред най-големите, се радваха на голям скок на активите, както и на силно представяне през 2016 г.

Десетте най-големи компании в класацията са управлявали общо 486.2 млрд. долара в началото на тази година, или с 9.8% повече от 442.8-те млрд. долара, които 10-те водещи компании са управлявали година по-рано.

Ето и кои са те:

10. Winton Capital Management (Лондон, Великобритания) – 32 млрд. долара
9. Och-Ziff Capital Management Group (Ню Йорк, САЩ) – 33.5 млрд. долара
8. Мan Group (Лондон, Великобритания) – 33.9  млрд. долара
7. Millennium Mgmt (Ню Йорк, САЩ) – 34.1 млрд. долара
6. D.E. Shaw & Co  ( Ню Йорк, САЩ) – 34.7 млрд. долара
5. Two Sigma (Ню Йорк, САЩ) – 38.9 млрд. долара
4. Renaissance Technologies (Ню Йорк, САЩ)- 42 млрд. долара
3. J.P. Morgan Asset Management (Ню Йорк, САЩ) – 45 млрд. долара
2. AQR Capital Management (Гринуич, Кънектикът, САЩ) – 69.6 млрд. долара
1. Bridgewater Associates (Уестпорт, Кънектикът, САЩ) -  122.2 млрд. долара

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg