10-те най-печеливши компании в света

8539
10-те най-печеливши компании в света

© Pixabay.com

Класацията най-печелившите компании в света дава представа за това кои държави имат най-голяма икономическа мощ и секторите с най-голямо икономическо влияние.

Всичките 10 най-печеливши компании в света са представители на двете най-големи икономики – САЩ и Китай, които водят с много пред останалите.

Двете суперсили си поделят по пет места в класацията. Също толкова важно е и разделението по сектори, където половината от компаниите са от технологичния сектор, а другата половина са финансови.

В класацията са включени единствените компании, търгувани на щатските или канадските борси, пряко или чрез американски депозитарни разписки (ADR).


Саудитската петролна компания Saudi Aramco, например, излезе на борсата в Саудитска Арабия през декември. Тя щеше да се нареди сред 10-те най-печеливши компании и дори щеше да оглави класацията в предходни години.

Четири от петте технологични компании в подреждането са американски, а две от тях заемат челните места.

Четири от петте финансови компании в класацията пък са китайски, като повечето от тях получават сериозна финансова подкрепа от китайското правителство.

Ето и кои са 10 най-печеливши компании в света по показателя печалба за последните 12 месеца. Някои компании извън САЩ обявяват печалбите си на полугодие вместо на три месеца, така че 12-месечните данни за тези компании може да са по-стари. Данните са на YCharts.com., като всичките те са към 8 септември.

1. Apple Inc. (AAPL)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 58.4 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 273.9 млрд. долара
Пазарна капитализация: 2.1 трлн. долара
Доходност на акциите за последната година: 133.6%
Борса: NASDAQ

Apple проектира и произвежда устройства за медийна и мобилна комуникация, персонални компютри и преносими дигитални музикални плейъри.

Компанията също така продава свързани с тях софтуер, услуги, аксесоари, нетуръкинг решения, музика и видео стрийминг, както и дигитално съдържание и приложения на трети лица. Известна е най-вече със своите продукти iPhone, iPad и персоналните компютри Mac.

2. Microsoft Corp. (MSFT)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 44.3 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 143.0 млрд. долара
Пазарна капитализация: 1.6 трлн. долара
Доходност на акциите за последната година: 57.4%
Борса: NASDAQ

Microsoft разработва, лицензира и поддържа редица софтуерни продукти, услуги и устройства. Продуктите на компанията включват операционни системи, сървърни приложения, бизнес приложения, инструменти за разработване на софтуер, видео игри и др.

Компанията също така произвежда персонални компютри, таблети, игрални и развлекателни конзоли, телефони, други интелигентни устройства и свързани с тях аксесоари. Microsoft също така предлага облачни решения, което е и най-бързо разрастващата се дейност на компанията чрез платформата Azure.

3. Industrial And Commercial Bank Of China Ltd. (IDCBY)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 41.7 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 122.2 млрд. долара
Пазарна капитализация: 195.0 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: -10.1%
Борса: Извънборсов пазар

Industrial and Commercial Bank of China предоставя търговско банкиране и финансови услуги. Тези услуги включва корпоративни и потребителски заеми, търговско финансиране, депозити, управление на корпоративно и лично богатство и услуги по отговорно пазене.

Компанията също така инвестира за собствена сметка или от името на свои клиенти.

4. China Construction Bank Corp. (CICHY)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 35.6 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 104.3 млрд. долара
Пазарна капитализация: 173.8 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: -1.7%
Борса: Извънборсов пазар

China Construction Bank предлага широк набор от финансови услуги на корпоративни и индивидуални клиенти, в това число корпоративни и потребителски заеми, депозити, управление на активи, търговско финансиране, финансови консултации и услуги във връзка с парични преводи.

Банката също така се занимава с инвестиционна дейност, като парични трансакции на междубанковия пазар, инвестиции в дългови книжа, акции и търговия с деривативни инструменти и чуждестранна валута.

5. Alphabet Inc. (GOOGL)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 31.5 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 166.0 млрд. долара
Пазарна капитализация: 1.1 трлн. долара
Доходност на акциите за последната година: 33.7%
Борса: NASDAQ

Alphabet е холдингова компания и компания майка на Google Inc. Google предлага редица интернет продукти, в това число търсене, реклами, търговия, карти, YouTube, Google Cloud, Android, Chrome и Google Play.

Тя също така участва в рекламния бизнес, в продажбата на дигитално съдържание, приложения, предлага облачни технологии и продава хардуерни продукти.

Alphabet съо така предлага умни продукти за дома чрез компанията Nest, онлайн видео игри чрез Stadia и разработва автономни автомобили през проекта си Waymo.

Двамата студенти, които се изправиха срещу Coca-Cola и PepsiСтудентите Мирко Вийгерт и Лоренц Хампл решили да създадат собствена компания за безалкохолни напитки тип кола, но нямали никаква идея как се произвежда газираната напитка

6. Agricultural Bank of China Ltd. (ACGBY)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 28.4 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 91.5 млрд. долара
Пазарна капитализация: 112.3 млрд. долара
1-Year Trailing Total Return: -5.3%
Борса: Извънборсов пазар

Agricultural Bank of China предлага международно търговски банкиране и финансови услуги. Банката предлага финансови продукти и услуги на физически лица, корпорации, правителствени агенции и финансови институции.

Институцията също така участва в трансакции на паричните пазари, инвестиции в дългови инструменти и притежава деривативни позиции.

7. JPMorgan Chase & Co. (JPM)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 25.2 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 118.9 млрд. долара
Пазарна капитализация: 315.5 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: -2.4%
Борса: Нюйоркска фондова борса

JPMorgan е глобална финансова холдингова компания, която предоставя банкови и финансови услуги. Банката развива най-различни дейности като корпоративно кредитиране, инвестиционно банкиране, маркетмейкинг, брокерски услуги. Тя също така предлага потребителско банкиране и управление на активи.

8. Alibaba Group Holding Ltd. (BABA)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 24.9 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 77.9 млрд. долара
Пазарна капитализация: 761.3 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: 61.4%
Борса: Нюйоркска фондова борса

Alibaba е холдингова компания, основана в Китай, където се намира и нейната централа, въпреки че компанията е регистрирана на Каймановите острови. Тя се занимава с различни видове онлайн търговия чрез китайските си подразделения.

Основните й приходи идват от нейния огромен дигитален пазар, който свърза потребители и търговци, позволявайки им да търгуват помежду си. Бизнесът й включва търговия, облачни технологии, мобилни медии и развлечения и други иновативни инциативи.

9. Bank Of China Ltd. (BACHY)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 24.8 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 79.3 млрд. долара
Пазарна капитализация: 94.0 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: -11.2%
Борса: Извънборсов пазар

Bank of China предоставя широк набор от банкови и финансови услуги на физически лица, корпорации, държавни структури и финансови институции. Нейните услуги включват спестявания, депозити, кредитиране, ипотеки, кредитни и дебитни карти, търговски продукти и кредитни линии.

Банката също така предлага застраховане, брокерски услуги, инвестиционно проучване и управление на активи.

10. Intel Corp. (INTC)

Нетна печалба за последните 12 месеца: 23.7 млрд. долара
Приходи за последните 12 месеца: 79.0 млрд. долара
Пазарна капитализация: 213.0 млрд. долара
Доходност на акциите за последната година: 4.7%
Борса: NASDAQ

Intel проектира и създава компютърни компоненти и свързани с тях продукти. Основните й продукти включват микропроцесори, чипсетове, вградени процесори, флаш памет, софтуер за управление на системи и други.

Сред клиентите на компанията са производители на оригинално оборудване, доставчици на облачни и комуникационни услуги и производители на автомобилно оборудване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg