10-те неща, които плашат най-много световните бизнес лидери

2721
10-те неща, които плашат най-много световните бизнес лидери

© Pixabay

Киберигурността, състоянието на световната икономика, шокът при енергийните продукти и терористичните атаки са само част от най-големите рискове, които притесняват компаниите и може да поставят под заплаха възможността им да развиват дейност, сочат резултатите от ново проучване на Световния икономически форум.

Проучването, което се провежда ежегодно от Marsh & McLennan Companies и Zurich Insurance Group, очертава следните десет риска, от които компаниите в момента се притесняват най-много:

  • Безработица и недозаетост
  • Фискални кризи
  • Провал на националното управление
  • Ценови шок при енергийните продукти
  • Голяма социална нестабилност
  • Провал на финансов механизъм или институция
  • Проблем с инфраструктура от съществена важност
  • Кибератаки
  • Междудържавен конфликт
  • Терористични атаки

И докато опасенията по отношение на цялостното състояние на световната икономика продължават да доминират в списъка, докладът се фокусира върху нарастващата важност на рисковете, свързани с киберсигурността.

"Бизнес лидерите в много от водещите световни икономики вече посочват киберсигурността като най-големия риск," според Marsh Global Risk & Digital. "Компаниите трябва да анализират сериозно как тези заплахи могат да се отразят на дейността им и да предприемат подходящите мерки за намаляване на риска."

Резултатите от проучването сочат, че участниците от Северна Америка, Източна Азия и Тихоокеанския регион са най-загрижени за кибератаките и образуването на балони при различните активи.

В същото време безработицата, фискалните кризи и неспособността на управлението на дадена държава да осигури стабилност са трите най-големи риска за бизнеса в световен мащаб.

Данните са изготвени въз основа на отговорите на 12 411 ръководители на компании в 136 държави, дадени по-рано през годината в периода февруари-юни. Те са били помолени да назоват петте най-големи риска за правенето на бизнес в тяхната страна.

Участниците в проучването от Северна Америка, Близкия Изток и Северна Африка изглежда също така се притесняват от евентуални терористични атаки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg