11 неща, които ще се случат, когато принц Филип почине

17944
11 неща, които ще се случат, когато принц Филип почине

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, скоро ще навърши 100 г., което е достолепна възраст, а и напоследък има здравословни проблеми

И въпреки че се надяваме да му предстоят още много рождени дни, все пак възниква въпросът: какво ще се случи, ако принц Филип почине?

Операция Forth Bridge

Точно както има план за това, което ще се случи след смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II, операция Forth Bridge диктува какво ще се случи, когато съпругът на кралицата - Филип, херцог на Единбург, си отиде.

Херцогът е тясно ангажиран с детайлите на операция Forth Bridge. Името се отнася до висящ мост, свързващ Единбург с Пърт, а кралицата и херцогът присъстват на церемонията по освещаването на моста през 1964 г.


Може да чуем за това, преди да се случи

Обикновено обществеността е предупредена, че кралят е на смъртното си легло чрез бюлетина на Двореца, какъвто е случаят с кралица Виктория и Джордж V.

Икономът на кралския дом ще се консултира с министър-председателя (в момента Борис Джонсън) и след това ще чака конкретните заповеди на кралицата за съобщението за смъртта и погребение. Не се предприемат други действия, докато Бъкингамският дворец официално не обяви смъртта.

Ако кралицата изпревари съпруга си, тогава тези команди ще бъдат направени от управляващия суверен (най-вероятно принц Чарлз). Ето защо принц Филип не се смята за „крал” на Англия.

Как и кога новината ще достигне до обществеността

Очаква се всичко покрай новината да се съобщава от Бъкингамския дворец, като традиционно BBC е първата медия, която разбира за смъртта на член на кралското семейство. Но сега вече не е задължително, тъй като съобщението излиза от Асоциацията на пресата.

Ще започне национален период на траур

След смъртта на херцога на Единбург в Обединеното кралство (което включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) ще има период на национален траур, който ще продължи до погребението, според The Greater London Lieutenancy. Той трябва да се „спазва от всички“, включително националните представители, служещи в чужбина.

По време на националния траур знамената ще бъдат спуснати наполовина, с изключение на знамето на Кралския стандарт, което се вее над Бъкингамския дворец, защото то символизира монархията, която не може да бъде прекъсната.

Церемониалният „ жезъл “ ще бъде обвит в черно

Членовете на парламента ще носят черни ленти на лявата си ръка и черни вратовръзки.


Какво ще видим от кралските особи по време на националния траур

Веднага след като бъде обявена смъртта, членовете на кралското семейство и представителите му ще бъдат задължени да носят тъмни цветове и траурни ленти. Това е и причината те да разполагат винаги с такива дрехи, когато пътуват.

По време на националния траурен период всички социални ангажименти ще бъдат отменени, но може да има официални ангажименти.

Траурният период на кралицата

По време на националния траур кралицата най-вероятно няма да води държавни дела, което, наред с други неща, означава, че няма да бъдат приети нови закони.

Погребението

Като съпруг на кралицата принц Филип има право на държавно погребение (което включва полагане в Уестминстърската зала и погребение в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор). Смята се обаче, че принц Филип е избрал частно погребение във военен стил в параклиса "Сейнт Джордж" и да бъде положен в градините Фрогмор, където са погребани кралица Виктория и принц Алберт.

Кой ще присъства на погребението?

Предвид желанията на принц Филип, на погребението се очаква да присъстват само неговото семейство, приятели и държавни глави от страните от Британската общност.

След погребението

След погребението на съпруга си се очаква кралицата да възобнови своите кралски задължения. Няма обаче гаранция, че ще го направи. След като съпругът на кралица Виктория - принц Алберт, умира през декември 1861 г., Виктория изпада в уединение в продължение на години, дори не се появява за откриването на Парламента (кралицата се очаква да открива всяка сесия на Парламента).

Когато най-накрая се показва, тя отказва да говори (както е обичайно), оставяйки това на лорд-канцлера.

Линията на приемственост няма да се промени

Тъй като принц Филип не е в наследствената линия, кралица Елизабет II ще остане на трона до смъртта й, след което принц Чарлз - най-големия й син, ще се възкачи на престола. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg