13 интересни факта за най-щастливата страна в света

25020
13 интересни факта за най-щастливата страна в света

© Pixabay/Instagram

Финландия зае първото място в класацията на най-щастливите страни в света.

В тази малка северна държава 99% от населението ходи на сауна поне веднъж седмично, а елените се скитат свободно по улиците на малките градове.

Bright Side подбра 13 интересни факта за Финландия:


1. Финландците прекарват много време на открито

Около 70% от територията на Финландия е покрита с гори. Ето защо финландците се чувстват комфортно в гората.

Те се чувстват защитени, когато са заобиколени от природата и това ги успокоява. Прекарват много време на открито, а също така редовно правят туристически преходи и карат колела.

2. Безплатна питейна вода

Финландия често се нарича "земята на хилядата езера". Тези езера се появяват в резултат на последната ледникова епоха, завършила преди около 10 000 години.

Водата в тях е толкова чиста, че можете да я пиете директно, без да се нуждае от допълнителна обработка. Почти всеки ресторант ще ви предложи бутилка вода безплатно, дори и да забравите да попитате сервитьора за това.

3. Помощи се изплащат до навършване на 17-годишна възраст на детето

Родителите получават обезщетение за дете в размер на около 100 евро на месец във Финландия. Тя се увеличава леко за всяко следващо дете, родено в семейството и се изплаща, докато то стане на 17 години.

По-голямата част от родителите предпочитат да не използват парите и да ги спестят, за да оставят прилична сума на своя син или дъщеря. След раждането родителите получават от държавата всички необходими неща за бебето.

В специалните картонени кутии се съдържат 64 различни предмета, включително дрехи, памперси, играчки, както и цялата необходима информация за грижата за новороденото.

4. Най-добрата пица в света

Всичко започва със Силвио Берлускони - италианския премиер, който заявява, че не обича финландската храна. Три години по-късно Финландия печели международния конкурс за пица, като изпреварва Италия и представя известната си „Пица Берлускони“ с еленско месо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Kotipizza (@kotipizza) на

5. Тази страна е един от световните лидери в рециклирането на боклук

Финландия се придържа към кръговата икономика, която дава възможност да се използват всички налични на обществото ресурси с минимално количество отпадъци.

99% от битовите отпадъци се рециклират или изгарят, което впоследствие генерира енергия. 9 от 10 пластмасови бутилки се рециклират, същото важи и и за стъклените изделия, където процентът на рециклирания продукт е още по-висок.

6. Има високо ниво на обществено доверие в полицията

Особеността на финландската полиция е, че организационно тя представлява едно цяло, а не няколко отделни структури, както в повечето страни по света. Това се прави, за да се противодейства на възможните опити на всяка група управляващи кръгове да я монополизират и да й повлияят.

Както показва практиката, това е едно от най-добрите решения на финландското правителство, защото почти 90% от финландците вярват на полицията.

7. Съществуват много видове странни спортни състезания

Спортът е неразделна част от живота на финландците. Освен добре познатите спортове, тази страна е измислила състезания, като носене на съпруги, хвърляне на мобилни телефони, лов на комари и други.

8. Това е първата държава в света, която дава право на всеки гражданин да има достъп до интернет

През 2010 г. Финландия се превърна в първата държава в света, в която списъкът с граждански права включва правото на достъп до интернет.

Правителството официално задължава доставчиците на интернет да предоставят на населението високоскоростен (широколентов) интернет и да се уверят, че жителите, които не са имали интернет връзка към момента на приемането на закона, ще получат такава.9. Бащите прекарват повече време с децата си, отколкото майките

В страната бяха приети редица закони, възлагащи по-активно участие на бащите в живота на децата. Например отпускът по бащинство може да продължи 9 седмици, като  70% от средната заплата на бащата му се изплаща през това време.

Това превърна Финландия в първата държава в света, в която бащите играят най-голяма роля в грижата за децата.

10. Финландия заема второ място в света по консумация на кафе

Според Международната кафе асоциация всеки финландец консумира 26.5 килограма кафе годишно. Така наречената пауза за кафе (kahvitauko) по време на работа или в училище е свято нещо за финландците и винаги трябва да има достатъчно време за нея.

11. Селото на Дядо Коледа

Малко селце в Лапландия, наречено Джулупуки (Дядо Коледа на финландски), е отворено за посещение през цялата година. Финландският Дядо Коледа дори има истински паспорт, а името на съпругата му е Джулумури.

Защо във Финландия няма бездомници? Стратегията, която скандинавската страна прилага, е щедра, но ефективна

12. Безплатно образование

Финландското образование изисква добро владеене на английски и финландски езици, което след това се доказва чрез полагане на международни изпити.

Образованието в държавните институции - както в училищата, така и в университетите, е безплатно за гражданите на ЕС, а образованието в тази страна се счита за едно от най-добрите в света.

13. Философията на щастието: Sisu

Думата Sisu няма буквален еквивалент на останалите езици, но често се превежда като стоическа решителност, храброст и упоритост. Sisu е пълно спокойствие, жизнена енергия, сила и емоционален самоконтрол.

Тази концепция прераства в цяла философия и се превръща  в особен начин на живот на жителите на страната през 20 век. Sisu във възпитанието на децата реализира идеята, че хлапето може да направи всичко.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
06:01 | 7 January 2020
Само това, че прекарват много време на открито ми е малко съмнително?!...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg