14 от най-опасните животни в света

15961
14 от най-опасните животни в света

Проучване от 2019 г. на държавния университет в Юта изследва колко души са ранявани или убивани всяка година от дивата природа в Съединените щати.

Резултатите показват, че над 47 000 души са потърсили медицинска помощ, след като са нападнати от представители на дивата природа всяка година, като средно се стига до осем смъртни случая.

Реално в повечето случаи хората са тези, които посягат на местообитанията на животните, а те просто реагират или са самите жертви. Затова, за целите на това проучване, се взима предвид само броят на смъртните случаи, свързани с всяко същество.

Какво прави обаче тези животни толкова смъртоносни и какво води до тяхното опасно поведение?

Ето кои са най-опасните животни в дивата природа:


Комари

Това е най-опасното животно в света и едно от най-малките. Но опасността от комарите се крие не в размера им, а в болестите, които носят - главно маларията, която убива 400 000 души годишно и разболява стотици милиони повече.

Но това не е всичко - мъничкото насекомо също носи смъртоносни вируси, като денга, жълта треска, зика, западнонилска треска и енцефалит. Като цяло СЗО изчислява, че пренасяните от комари болести са причина за над 700 000 смъртни случая годишно.

Хора

Според центровете за контрол и превенция на заболяванията хората са вторите най-смъртоносни животни на Земята. Всяка година има приблизително 19 141 убийства, 14 414 от които се приписват на огнестрелни оръжия.

Това означава, че има 5.8 смъртни случая на население от 100 000 души. Нещо повече, през 2018 г. се наблюдават около 1.2 милиона посещения на спешно отделение поради нападение от човек на човек.

Змия

Според данните на СЗО всяка година между 4.5 милиона и 5.4 милиона души са ухапани от змии, от които 1.8 милиона до 2.7 милиона развиват клинични заболявания, а 81 000 до 138 000 умират.  

Що се отнася до змиите, усойницата се счита за най-смъртоносната, причинявайки по-висока смъртност спрямо всеки друг вид.

Кучета

Бясът причинява десетки хиляди смъртни случаи всяка година. Докато той присъства на всички континенти (с изключение на Антарктида) и може да се пренася от всеки бозайник, кучетата допринасят до 99% от всички предавания на хората.

Според СЗО разходите, свързани с бяса, възлизат на 8.6 милиарда долара годишно, а 40% от хората, засегнати от бесни животни, са деца на възраст под 15 години.

Муха Цеце

Трипанозомозата - ендемична болест в 36 държави на юг от Сахара, се причинява от предаване на паразити от заразени мухи цеце. За тези, които не получават незабавно лечение, болестта е фатална. За щастие, постоянните усилия за контрол на болестта през последните няколко десетилетия намаляват броя на смъртните случаи.

Сладководен охлюв

Когато паразит, освободен от заразени сладководни охлюви, проникне в човешката кожа, той може да донесе заболяване, наречено шистосомоза, причиняващо коремна болка и стомашно-чревни проблеми.

Хората се заразяват най-вече по време на селскостопански или развлекателни дейности, които ги излагат на мръсна вода.

Ascaris Roundworm

От всички кръгли червеи, известни с паразитиране в стомашно-чревния тракт на човека, Ascaris lumbricoides е най-големият. Той причинява заболяване, наречено аскаридоза - една от най-често срещаните паразитни инфекции на Земята, причина за 60 000 смъртни случая всяка година.

Въпреки че има около 800 милиона до 1.2 милиарда души, заразени с болеста, само около 15% имат симптоми, а от тях 10 обикновено остават недиагностицирани в продължение на години, докато симптомите се влошат толкова, че се налага да се потърси медицинска помощ.

Тения

Тенията получава достъп до човешкото тяло чрез консумация на недоварено свинско месо, лоша хигиена или пиене на замърсена вода. Инфекциите могат да бъдат изключително опасни, когато стигнат до централната нервна система, причинявайки неврологични симптоми, като епилептични припадъци.

В общности с по-висок риск, където разстройството може да бъде по-трудно за диагностициране, паразитите са свързани с до 70% от случаите на епилепсия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg