14-те най-богати американци на възраст под 40 г.

3779
14-те най-богати американци на възраст под 40 г.

© Facebook

Средната възраст на членовете на класацията на сп. Forbes на най-богатите американци е 67 г., или достатъчно висока за пенсиониране.

Има 14 членове в тазгодишната класация обаче, в това число и четвъртият най-богат американец, които са на възраст под 40 г. Десет от тях са предприемачи, които са натрупали състоянието си сами, а четирима са наследили богатството си от своите семейства.

Всичките 14 души са мъже. Най-младият милиардер в класацията на най-богатите американци е 27-годишния Еван Спигел, основател на Snapchat и главен изпълнителен директор на компанията майка Snap.

При най-младите членове на Forbes 400 вероятността да не са завършили висшето си образование е по-голяма - 28% от участниците в класацията на възраст под 40 г. не са довършили висшето си образование, в сравнение с едва 11% от общата класация.

Двама от тези млади милиардери са съквартирантите от Харвардския университет Марк Закърбърг и Дъстин Московиц, които са на по 33 г. И двамата напускат университета след втората си година, за да се занимават изцяло с Facebook.


Закърбърг е най-богатият член на Forbes 400 на възраст под 40 г. Личното му състояние се оценява на 71 млрд. долара и е по-голямо от това на всички останали под 40  г. в класацията, взети заедно. Само на 33-годишна възраст, Закърбърг управлява социална медия, използвана от над една четвърт от населението по света.

През декември 2015 г. Закърбърг обеща приживе да дари 99% от акциите си на Facebook и създаде фондацията Chan Zuckerberg Initiative, през която ще стане това.

Миналия месец той заяви, че ще продаде до 75 млн. акции на Facebook (които в деня на изявлението струваха около 12.8 млрд. долара) в следващите 18 месеца, за да финансира филантропските си начинания.

Колко пари притежава Доналд ТръмпДанните са от класацията на сп. Forbes на най-богатите американци

Вторият най-богат американец на възраст под 40 години е съоснователят на Facebook Дъстин Московиц, който е само няколко дни по-малък от Закърбърг. През 2008 г. Московиц напусна Facebook и основа софтуерната компания Asana, но състоянието му в размер на 13.6 млрд. долара все още се дължи основно на акции на Facebook.

Единственият нов член на класацията на възраст под 40 години е Риши Шах. Той стана милиардер, след като през май неговият стартъп Outcome Health набра 600 млн. долара, което отрежда пазарна оценка от 5 млрд. долара на компанията.

 
Най-младият член на класацията Forbes 400 - Еван Спигел, отчете една бурна година. През 2017 г. Snap осъществи своето първично публично предлагане на акции, а състоянието на съоснователите Спигел и Боби Мърфи първоначално скочи до 5.4 млрд. долара, след като акциите на компанията започнаха да се търгуват.

Цената на акциите на Snap обаче падна с близо 40% от IPO-то насам, а ръстът в броя на потребителите намаля, след като притежаваната от Facebook Instagram пусна сходни функции. През лятото Спигел се ожени за бившия модел на Victoria's Secret Миранда Кер.

Със своите 13.2 млрд. долара, наследникът на Wal-Mart Лукас Уолтън е най-младият на възраст под 40 години в класацията, който е наседил състоянието си. Той е внук на основателя на Wal-Mart Сам Уолтън и наследява дела си в гиганта в сферата на търговията на дребно, след като баща му Джон Уолтън почина в самолетна катастрофа през 2005 г.

Броят на милиардерите в тазгодишната класация, които са на възраст под 40 г., е същият като миналата година. Тази година Шах се присъединява към класацията, но пък наследникът на пивоварната империя Anheuser-Busch Алехандро Санто Доминго навърши 40 през изминалата година.

Неговият брат Андрес Санто Доминго и неговият племенник Хулио Марио Санто Доминго III, които също са част от класацията, са все още на възраст под 40 г.

Ето и кои са 14-най млади милиардер в класацията на най-богатите американци:

1. Марк Закърбърг, 33 г.

Състояние: 71 млрд. долара

2. Дъстин Московиц, 33 г.

Състояние: 13.6 млрд. долара

3. Лукас Уолтън, 31 г.

Състояние: 13.2 млрд. долара

4. Скот Дънкан, 35 г.

Състояние: 5.5 млрд. долара

5. Андрес Санто Доминго, 39 г.

Състояние: 4.8 млрд. долара

6 Нейтън Блечарзик, 36 г.


Състояние: 3.8 млрд. долара

7 Браян Чески, 36 г.

Състояние: 3.8 млрд. долара

8. Джо Гебия, 34 г.

Състояние: 3.8 млрд. долара

9. Риши Шах, 31 г.

Състояние: 3.6 млрд. долара

10. Робърт Пера, 39 г.

Състояние: 3.2 млрд. долара

11. Боби Мърфи, 29 г.

Състояние: 3.1 млрд. долара

12. Еван Спигел, 27 г.

Състояние: 3.1 млрд. долара

13. Шон Паркър, 37 г.
 

 

Състояние: 2.6 млрд. долара

14. Хулио Марио Санто Доминго III, 32 г.

Състояние: 2.4 млрд. долара

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg