15 души, които промениха света

30808
15 души, които промениха света

Кого смятате за най-вдъхновяващия човек на всички времена? Мартин Лутър Кинг? Нелсън Мандела? Има много велики исторически фигури, които са допринесли за света през вековете и би било много трудно (ако не и невъзможно) да се изберат онези, чието въздействие върху събитията в света е най-голямо. Но все пак сред тях има и такива, които правят нещо много повече, те променят света.

От Чарлз Дарвин до Далай Лама, ето някои от тях:

Чарлз Дарвин


Известен английски природоизследовател, геолог и биолог, Чарлз Дарвин излезе с теория, която ни накара да преосмислим нашето място в света. Знаейки за еволюция чрез естествения подбор, идеята му, че всички видове живот (включително хората) са се развили от обикновените примати, разтърси целия свят. Дарвин публикува своята теория за еволюцията с убедителни доказателства в своята революционна книга за произхода на видовете през 1859 г.

Тим Бърнарс – Лий

Роден през 1955 г., Тим Бърнърс-Лий е английски инженер и компютърен учен, най-известен като изобретател на World Wide Web. Понякога наричан още "бащата на Интернет", Бърнърс-Лий проектира и създава първия уеб браузър. Благодарение на него технологиите променят начина, по който се създава и използва информация завинаги.

Шестима жестоки съвременни диктатори, за които не сме чувалиПо света има много диктатори, които са добре известни с тираничното си управление, но има и много други, които минават под радара на световните медии

 

Гаутама Буда

Също известен като Сидхарта Гаутама, Гаутама Буда е духовен водач, чиито учения се основават на будизма. Буда е роден като принц през 6 век пр. Хр. Въпреки това, когато пораства, той напуска двореца и се отдава на аскетизъм. След години на строго съзерцание и медитация той намира Просвещението и става Буда. Чрез будизма той е повлиял на живота на милиони хора по целия свят.

Хенри Дюнан

Успешен швейцарски бизнесмен и предан социален активист, Хенри Дюнан е познат като първия носител на Нобелова награда за мир през 1901 г. По време на бизнес пътуване през 1859 г. Дюнан вижда ужасните последици от битката при Солферино в Италия (френската армия на Наполеон срещу австрийската армия на Франц Йосиф I). В отговор на жестокостите, на които е бил свидетел, основава Червения кръст през 1863 г. Женевската конвенция (приета през 1864 г.) също се основава на неговите хуманитарни идеи.

Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн се смята за един от най-уважаваните и влиятелни учени на всички времена. През целия си живот той измисля редица интересни и революционни концепции, идеи и теории. Теорията на относителността обаче го направи една от най-великите исторически фигури, които променят света. Дори и сега, век по-късно, теорията му променя начина, по който мисли съвременната научна общност.

Леонардо да Винчи

Трудно е да се опишат всички начини, по които Леонардо да Винчи променя света. Този италиански ренесансов гений повлиява с толкова много неща през живота си - от скулптурата и живописта до архитектурата, музиката, математиката и анатомията към инженерството и т.н. Смятан за един от най-големите таланти, които някога са живели на Земята, той има редица революционни изобретения, включително парашута, хеликоптера, резервоара и ножиците.

Христофор Колумб

Известен италиански изследовател, навигатор и колонизатор, Христофор Колумб не е първият европеец, който достига до Америките, но пътуванията му поставят началото на период на безпрецедентно проучване, завоевание и колонизация, продължила няколко века. Пътуванията на Колумб до Новия свят повлияват върху географията по това време, тъй като се смята, че Земята е плоска и че няма нищо извън Европа.

Мартин Лутър Кинг

Една от най-влиятелните фигури на 20-ти век, Мартин Лутър Кинг-младши е най-известен с ненасилствената си кампания срещу расизма (за която получава наградата за мир от 1964 г.). Неговата визия за обществото, в която расата не е важна за това как хората да бъдат третирани, е вдъхновила милиони хора по целия свят. Той също играе ключова роля в развитието на гражданските права, използвайки ненасилствено гражданско неподчинение, основаващо се на неговите християнски вярвания и философията на Ганди.

Бил Гейтс

Основател на Microsoft, иконичната технологична компания,  Бил Гейтс, е най-богатият човек в света повече от две десетилетия. Напоследък обаче той е по-известен като отдаден филантроп, отколкото бизнесмен. Гейтс направи компютрите по-достъпни за всички, стимулирайки възхода на пазара на домашни компютри, и сега е решен  всеки в света да има достъп до интернет. Той също така работи по проекти, насочени към борба с глобалното затопляне и неравенството между половете.

Зигмунд Фройд

Известен австрийски невролог и основател на психоанализата, Зигмунд Фройд промени начина, по който всички мислим за себе си чрез уникалното изследване на тайнствения свят на подсъзнанието. С въвеждането на нови техники за изследване на несъзнателния ум, Фройд предоставя полезни инструменти за разбиране на тайните желания на масите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg