18 нови попълнения в мрежата на биосферните резервати на ЮНЕСКО

488
18 нови попълнения в мрежата на биосферните резервати на ЮНЕСКО

© Pixabay/Instagram

Някои места по света - включително Everglades във Флорида и Mount Elgon в Кения - предлагат допълнителна доза магия, която се отличава с такава изключителна природна красота и биоразнообразие, че хората работят за запазването и защитата на мястото на международно ниво.

В сряда бяха избрани 18 нови ландшафта, отговарящи на този критерий, за да се присъединят към Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО, съобщава T+L.

Добавянето на 18 нови резервата, които се намират в 12 различни страни, повиши броя на защитените места от този тип на 701, представляващи 124 страни по целия свят.

Обектите бяха одобрени и включени в списъка на ЮНЕСКО на Международния координационен съвет на програмата „Човекът и биосферата“ в Париж.

В списъка на новите попълнения е включен и биосферният резерват Lubombo на Кралство Есватини (до 19 април 2018 г. известно като Свазиленд), който включва 88 вида бозайници, от които 20 са ендемични, и ландшафти, които варират от гори до влажни зони и савана.

Испанският биосферен резерват La Siberia, който се отличава с големи сладководни резервоари и рядка флора и фауна, също се присъедини към световната мрежа. 

„Налице е неотложна нужда да се предприемат действия за защита на биологичното разнообразие, за нашето споделено екологично наследство“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле в изявление.

„Всеки биосферен резерват на ЮНЕСКО е лаборатория под открито небе за устойчиво развитие, за конкретни и трайни решения, за иновации и добри практики. Те запечатват нов съюз между света на науката и младежта, между хората и околната среда. "

10 невероятни места по света, които са забранени за посещениеВъпреки глобализацията, технологиите и напредъка в транспорта, по света все още има места, които човек просто не може да посети

В допълнение към обектите в Есватини и Испания бяха добавени и други 16 резерва:

Австрия: Биосферен резерват Lower Mura Valley

Индонезия: Биосферен резерват Saleh-Moyo-Tambora “SAMOTA”

Индонезия: Биосферен резерват Togean Tojo Una-Una

Италия: Биосферен резерват Po Grande

Италия: Биосферен резерват Julian Alps

Япония: Биосферен резерват Kobushi

Южна Корея: Биосферен резерват Gangwon Eco-Peace

Южна Корея: Биосферен резерват Yeoncheon Imjin River

Норвегия: Биосферен резерват Nordhordland

Полша: Биосферният резерват Roztocze

Русия: Биосферен резерват Lake Elton

Испания: Биосферен резерват Alto Turia

Испания: Биосферен резерват Valle del Cabriel

Швеция: Биосферен резерват Vindelälven-Juhtatdahka

Швеция: Биосферен резерват Voxnadalen

Великобритания: Биосферен резерват Isle of Wight

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg