Някои години изглеждат по-дълги от други, особено когато преминавате през лоша фаза в живота си, като например да останете у дома, защото пандемията опустошава света.

Но официално най-дългата година е 1972 г., разказва Amusing Planet.

Тя е по-дълга от средностатистическата година с цели две секунди. Двете допълнителни секунди са високосни, добавени на 30 юни и отново на 31 декември същата година.

Как биха изглеждали Барби и Кен, ако живееха в СССР? Руският фотограф Лара Вичужанина решава да постави

Какво представляват високосните секунди?
От време на време към часовниците на Земята се добавят високосни секунди за точност. Това се дължи на факта, че въртенето на Земята около оста й и около слънцето е неточно и варира от година на година.

Ротацията на Земята се забавя, което нарушава синхрона на часовниците. Средно земният ден е с около 0.002 секунди по-дълъг от 24 часа. Тези разлики, колкото и да са малки, се събират и нарастват до една секунда за около 1.5 години. За да поддържаме часовниците синхронизирани с действителния слънчев ден, трябва да добавяме допълнителна секунда на всеки няколко години.

„Добавяйки допълнителна секунда, ние ефективно спираме часовниците, за да дадем възможност на Земята да навакса“, обяснява Timeanddate.com.

Средно се добавя високосна секунда на всеки 21 месеца, но тъй като скоростта на въртене на Земята варира в отговор на климатичните и геоложките събития, високосните секунди са с неравномерно разпределение и непредсказуемост.

Ако международният орган, отговорен за поддържането на глобалните стандарти за време и референтни рамки определи, че е необходима високосна секунда, тя се добавя или на 30 юни, или на 31 декември.

1972 г. - годината, в която тази система е въведена, е единствената, в която това е направено на два пъти. Към днешна дата са приложени 27 високосни секунди, като най-скоро това се случва на 31 декември 2016 г.

Защо Земята се забавя?
Основната причина за забавянето на въртенето на Земята е взаимодействието й с Луната. Масата на Луната е достатъчно голяма, за да промени леко формата на Земята, което влияе на нейното движение.

Учените са се опитали да погледнат назад във времето и да измерят колко дълъг е бил денят. Те изчисляват, че преди 1.4 милиарда години денят е продължавал само 18.7 часа. По това време Луната е била по-близо до Земята, отколкото е сега. Преди 3.5 милиарда години денят се удължава до около 21 часа. Това се поддържа до преди около 700 милиона години, когато Земята отново започва да се забавя.

Не само Луната, но и други фактори влияят на движението на Земята. Мащабни географски събития, като земетресения, също променят разпределението на земната маса, като по този начин влияят на планетата и нейното въртене.

Определени изкуствени структури също могат да повлияят. Например учените от НАСА изчисляват, че водата, съхранявана в язовира Трите клисури, е увеличила продължителността на земния ден с 0.06 микросекунди.

Бъдещето на високосните секунди
Много международни органи предлагат премахване на високосните секунди поради проблемите, които създават. Много компютърни системи се затрудняват, тъй като софтуерът не може да се справи с допълнителната секунда.

Нюйоркската фондова борса, например, се разпадна за един час, когато на 30 юни 2015 г. беше добавена секунда. Това предизвика проблеми и в работата на основни услуги, като Twitter, Instagram, Pinterest, Netflix и Amazon.