2 153-те милиардери, които са по-богати от 4.6 млрд. души

3912
2 153-те милиардери, които са по-богати от 4.6 млрд. души

© Pixabay

Милиардерите по света, които наброяват 2 153 души, притежават по-голямо състояние от 4.6 млрд. души, взети заедно, твърди ново проучване. 

Международната благотворителна организация Oxfam призовава правителствата да прокарат политики, които да ограничат неравенството по света, що се отнася до разпределението на богатството.

Докладът е публикуван в навечерието на Световния икономически форум, който се провежда в Давос, Швейцария.


„Ако всеки седеше върху богатството си под формата на 100-доларови банкноти, то по-голямата част от човечеството щеше да седи на пода”, сочи докладът, цитиран от CNBC.

„Човек от средната класа в богата страна би седял на височината на стол. Най-богатите двама мъже в света биха седяли на нивото на космическото пространство”, пишат авторите на проучването.   

Основателят на Amazon Джеф Безос понастоящем е най-богатият човек в света, по данни на Forbes, с нетно състояние от около 116.4 млрд. долара.

На второ място се нарежда френският милиардер Бернар Арно, който притежава компанията за луксозни стоки LVMH, като нетното му състояине възлиза на около 116 млрд. долара.

Трябва да се отбележи, че състоянието на двамата предприемачи зависи от цената на акциите на техните компании, така че, в зависимост от представянето на книжата, лидерската позиция подлежи на изменение едва ли не на дневна база. 

Докладът на Oxfam отбелязва, че ако някой спестява по 10 хил. долара на ден от годината, в която са вдигнати пирамидите в Египет, то към днешна дата пак ще бъде с 80% по-беден от петимата най-богати хора в света.

Организацията извежда още примери колко сериозна е пропастта между богатите и всички останали. Така например, 22-мата най-богати мъже в света имат повече пари от всички жени в Африка, взети заедно. По данни на ООН жените над 20-годишна възраст в Африка наброяват 326 млн.

Най-богатият 1% в света има два пъти повече пари от 6.9 млрд. души, взети заедно, сочи докладът, добавяйки, че броят на милиардерите е скочил двойно само за последното десетилетие.  

Провал за икономическата система

Oxfam призовава политиците да увеличат данъците за най-богатите хора на Земята с 0.5% през следващото десетилетие, за да намалят неравенството.

Увеличение от 0.5% на данъците за богатите би могло да генерира достатъчно средства за създаването на 117 млн. работни места в сектори, като обраазование и здравеопазване, твърди докладът.

Сред другите предложения на Oxfam попадат и някои доста радикални внушения, като „прекратяване на екстремното богатство”. Организацията смята, че сексизмът също има отношение към неравенството, като проблемът изисква противопоставяне.

Как супербогатите инвестират парите си в ера на отрицателни лихвиПодобно на много представители на супербогатите, живеещият в Монако финансист Евгени Денисенко е изправен пред инвестиционни предизвикателства

„Екстремного богатство е сигнал за проваляща се икономическа система. Правителствата трябва да предприемат стъпки за радикално свиване на пропастта между богатите и останалата част от обществото, като даде приоритет на благосъстоянието на всички граждани пред неустойчивия растеж и печалбата", твърди докладът.

По-рано през този месец управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова законотворците да преосмислят данъчната система и да обсъдят „прогресивно облагане”, което да увеличи налога за богатите, така че да се понижи неравенството. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg