20 животни, които обитават Земята по-дълго от човека

9446
20 животни, които обитават Земята по-дълго от човека

© Pixabay

Земята е на повече от 4 милиарда години и не е изненадващо, че на нея са живели много различни видове, включително човеците.

Ние обаче не сме тези, които обитават най-дълго планетата. И днес съществуват животни, които са се срещали с динозаврите и дори са преживели петте масови изчезвания на видовете.

Bright Side представя 20 животни, които са били на тази планета по-дълго от нас и все още съществуват:


20. Хипопотам, 16 милиона години
Проучванията потвърждават, че хипопотамите са свързани с китовете, когато става въпрос за бозайници. Първите китове датират преди около 53 милиона години, но хипопотамите са само на 16 милиона години. Разликата между предците на китовете и хипопотамите е около 40 милиона години.

19. Кенгуру, 20 милиона години
Австралия е дом на кенгуруто от около 20 милиона години. Първите далечни негови братовчеди са живели в гори, когато климатът в Австралия е бил по-влажен, но те са изчезнали преди 10-15 милиона години. Друг интересен факт за тях е, че не са скачали на два крака, а са ходели на четири.

18. Хиена, 22 милиона години
Хиените се появяват за първи път преди 22 милиона години и много приличат на днешната африканска цивета - най-ранния вид хиена, описван някога. Предците им са имали по-дълги крака и заострени челюсти.

17. Врана, 30 милиона години
Най-старото ДНК на предците на враната е на 30 милиона години. Открито е на остров северно от Австралия.

16. Коала, 30 милиона години
В продължение на 30 милиона години коалите се разхождат по Земята. 

9 основателни причини да посетите АвстралияСъзнанието на съвременния пътешественик бленува да опознае тази далечна и непозната част на света

15. Щраус, 40 милиона години
Предците на щраусите идват от птици, известни днес като палеоити. Най-старите вкаменелости са открити през 30-те години в Централна Европа, което показва, че са били на Земята от около 40 милиона години. Въпреки това, вкаменелостите на съвременните щрауси датират от преди 20 до 23 милиона години.

14. Прилеп, 52 милиона години
Поради леките кости, вкаменелостите на прилепи са трудни за откриване. Обаче малкото, които са намерени, дават известна яснота относно това колко дълго са били на нашата планета тези животни. Най-ранната вкаменелост датира от преди повече от 52 милиона години и е открита в Уайоминг, САЩ, през 2003 г.

13. Слон, 55 милиона години
Слоновете са едни от най-устойчивите животни. Повече от 300 вида обитават по Земята в продължение на 55 милиона години. Смята се, че първият известен вид е голям колкото прасе и е живял в блата.

12. Пингвин, 62 милиона години
Най-старите вкаменелости на пингвини датират отпреди 62 милиона години. Предците на пингвините, които познаваме днес, обаче датират от преди десетки милиони години.

11. Горила, 65 милиона години
Приматите са на Земята от 65 милиона години, но са необходими няколко милиона години, за да се развият в горилите, които познаваме днес. Към момента има повече от 500 вида примати.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg