38 малко известни факта за животните, обитаващи планетата ни

7868
38 малко известни факта за животните, обитаващи планетата ни



21. Пуду е най-малкият вид елени със средна височина от 38 см.  

22. Млякото на перконогите (вид водни бозайници, към които принадлежат тюлените и моржовете) се състои от до 60% мазнини, което позволява на малките да растат сравнително бързо. Те качват по над 2.2 кг на ден, докато се кърмят.

23. Новороденото китайско водно еленче е толкова малко, че може да се събере в човешка длан. Когато порасне, вместо рога, се сдобива с дълги горни кучешки зъби, които му завоюват и названието елен-вампир. 


24. Гибоните са единствените нечовекоподобни примати, които практикуват моногамия. И двамата родители играят жизненоважна роля в отглеждането на малките.

25. Кравите имат подобен емоционален диапазон на кучета. Те проявяват смелост, срамежливост, страх и дори игривост.

26. Пясъчните котки са специалисти по оцеляване в пустинята. Те не са добри катерачи или скачачи, но са отлични копачи. Използват тази си способност, за да правят плитки дупки, в които се крият от жегата в пустинята през деня.

27. Птиците-секретарки са известни със своите тъпкащи змиите крака. Смята се, че само един техен ритник е със сила около 195 нютона. Те са известни и с дългите си мигли.



28. Прасетата имат епизодична памет. Вероятно те могат да си спомнят предишен опит.

29. Розовият цвят на фламингото идва от скаридите, които яде. 


Рай на Бахамите си търси директор по фламингоФинансовият директор на този курорт за 4.2 милиарда долара в Насау всъщност ще бъде директор по

30. Представителите на породата котки турски ван първоначално се раждат с бледосини очи, които с напредването на възрастта се променят в по-дълбоко синьо или кехлибарено. Понякога ще видите и котка с едно кехлибарено и едно синьо око или две сини очи с различни нюанси.

31. Въпреки външния си вид, слонските земеровки, всъщност, са по-тясно свързани със слоновете, отколкото със земеровките.



32. Кучето-миеща мечка е единственият запазен вид от рода Nyctereutes. Той е близък роднина на лисиците и единственият канид (представител на семейство Кучета), който спи зимен сън.



33. Най-близкият родственик на окапи е жирафът. Този вид животни са открити през 1901 г. За съжаление, днес са застрашени от изчезване.

34. Тигрите са месоядни, но хапват и плодове, за да улеснят храносмилането си.

35. Азиатската черна мечка има най-големите уши сред всички видове мечки.

36. Плъхове се кикотят, докато ги гъделичкате. Гласовете им обаче са толкова високи, че се нуждаете от специално оборудване, за да ги чуете.

37. Възрастните жирафи спят само по няколко минути наведнъж. Бебетата обаче спят по-дълги периоди от време с глава, подпряна на гърба.

38. Птиците обичат да използват кучешка козина в гнездата си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg