7 от най-екстремните лаборатории в света

17676
7 от най-екстремните лаборатории в света

Изследователите са готови да стигнат до какви ли не крайности в името на науката. В действителност, някои проучвания се правят извън обичайните зони на комфорт на човека - понякога дори извън нашата планета.

Тези седем лаборатории по света са пример за по-необичайна среда, в която се провеждат експерименти. И независимо дали те са в сянката на планините или под океана, всички работят с идеята се сдобием с ценни знания за нашата вселена.

Най-студената физична лаборатория в света – обсерватория IceCube Neutrino, Антарктика


Колкото и странно да изглежда, някои от най-полезните открития за високоенергийните неутрино-субатомни частици, за които е известно, че произхождат от експлодиращи звезди, не се правят в Космоса, а дълбоко под повърхността на Земята.

Обсерваторията IceCube Neutrino се намира в ледените полета на Антарктида, под дебел слой лед. Нейните сферични сензори, известни като дигитални оптични модули, са разположени на дълбочина между 1450 и 2450 м.

Лабораторията с най-висока температура – национална лаборатория Brookhaven, Лонг Айлънд, Ню Йорк, САЩ

През февруари 2010 г. Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) в националната лаборатория Brookhaven обяви, че е достигната температура от около 7200000 милиона градуса по Фаренхайт (4 трилиона градуса по Целзий).

Това е най-високата температура, създавана някога от човека: 250 000 пъти по-висока от топлината в центъра на Слънцето. Това невероятно постижение е предизвикано от сблъсък на златни йони, движещи се почти със скоростта на светлината.

RHIC е вторият най-мощен ускорител на йони след Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Също така е единственото подобно съоръжение в света, в което могат да се сблъскат поляризирани протони.

Най-високата сухоземна лаборатория в света - The Pyramid, национален парк Сагарматха, Непал

Лувърът в Париж не е единственият, който може да се похвали с голяма, световноизвестна стъклена пирамида. Високо в Хималаите, в националния парк на Непал - Сагарматха, се намира триетажна лаборатория с пирамидална форма, направена от стъкло, стомана и алуминий.

Тя е разположена на 5050 метра надморска височина, в подножието на връх Еверест. Тук се работи в много области, включително геология, климат, околна среда и човешка физиология.

Сградата е разделена на три нива - първите две от тях съдържат различни лаборатории и складове, а третата е посветена на обработката на данни и телекомуникации. Пирамидата се превърна в повратна точка не само за учените, но също така и за местните жители и туристите, които понякога се възползват от нейните телекомуникационни съоръжения.

Най-дълбоко разположената подводна лаборатория в света- NOAA Aquarius Reef Base, Флорида, САЩ

Въпреки че е само една по рода си, NOAA Aquarius Reef Base носи титлата "най-дълбоко разположена подводна лаборатория". Тя се намира от 15 до 20 метра под водната повърхност.

През последните десетилетия учените я използват като подводна база, докато изучават екологията на рифа в близост. Удобствата включват шест легла и баня, както и прозорци към водните дълбини.

Морските биолози не са единствените хора, които работят в лабораторията. НАСА също използва съоръжението, за да подготви астронавтите си за безтегловността в Космоса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg