7 професионални качества, които роботите не притежават

4938
7 професионални качества, които роботите не притежават

© Pixabay

Когато хората говорят за изкуствен интелект и четвъртата индустриална революция, често на дневен ред излиза нуждата от преквалификация и подготовка за промените на трудовия пазар в бъдеще.

За да може човек да посрещне изненадите на бъдещето, първо трябва да разбере разработката на изкуствен интелект и въобще технологиите като цяло.

Да се поинтересува докъде е достигнало развитието на тези технологии и да се фокусира върху качества и сфери, в които роботите нямат шанс да се конкурират с хората. 


Нещa, които изкуственият интелект може да върши по-добре от хората

Въпреки че изкуственият интелект се развива с голяма скорост през последните няколко години, масовите медии често преувеличават относно способностите му, пише Forbes.

Истината е, че макар технологиите да записват чудеси темпове на развитие, задачите, с които могат да се справят роботите и автоматизацията, изобщо не са чак толкова много и далеч не са толкова сложни.

Машинното обучение, например, функционира на база информаци,  попадаща във входяща точка А, от която се вади твърдение в изходяща тока Б. Или с други думи, програмата се учи да разпознава например дали на снимката има котка или не: пускаме серия от снимки през точка А и програмата ни казва дали изображенията съдържат котка в точка Б.

Това има потенциал да автоматизира и опрости много различни работни процеси, но също така съдържа  два основни недостатъка. Първо, програмата изисква огромни количества от данни за обучение, за да може изобщо да произведе твърдения, излизащи от точка Б. Така, ако вземем горепосочения пример, човек трябва да осигури на програмата десетки хиляди или дори стотици хиляди изображения и да каже на машината къде има и къде няма котка, за да може тя да научи как изглежда търсения обект в разнообразен контекст.

Професорът от Станфордския университет Андрю Нг посочва в публикация в Harvard Business Review, че има добро правило за определяне дали дадена професия е готова за автоматизация или не. „Ако човек реагира при мисловна задача за по-малко от 1 секунда, то вероятно можем да я автоматизираме чрез изкуствен интелект сега или в близко бъдеще”, пише той.

Британският парламент работи с български изкуствен интелект Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев разказа пред аудиторията на

Така реално има голям потенциал за автоматизация при задачи, изискващи тъврдения на база входяща информация от точка А и изходяща точка Б. Това би могло да включва сканиране на видео кадри в търсене на съмнително поведение, предупреждаване на шофьори за пешеходци на пътя, откриване на реч на омразата в интернет и прочее. За да се поемат тези задачи от изкуствен интелект, са нужни и сериозни инвестиции и инженерна работа.

Така, докато тези технологии се развиват и стават все по-универсални, навярно ще станем свидетели на загуба на работни места в полза на машините в близко бъдеще. Професиите, които функционират на база входяща точка А и изходяща Б, са най-предразположени за автоматизация. Това включва дейности като работа на рецепция, телемаркетинг, счетоводство, коректори, куриери, дори и търговия на дребно. 

Неща, които изкуственият интелект не може да прави по-добре от хората

За щастие на нас, простосмъртните хора, има огромно количество професии, които изискват много повече от вкарване на информация в точка А и калкулиране в точка Б.

Много работни места изискват допълнителни качества, които засега са патент само на хората като комуникация, съпричастност, креативност, стратегическо мислене, съмнение и способност за мечтаене.

Колективно често наричаме тези способности „меки умения”, но не позволявайте терминът да ви задблуди – тези меки/леки умения ще са вашата основна монета на пазара на труда, когато изкуственият интелект започне да се надига и да навлиза масово в нашето ежедневие.

Така например:

1. Съпричастност и комуникация

Докато изкуственият интелект може да помогне в по-акуратно откриване на заболяване чрез медицинска апаратура, то със сигурност няма да искате да чуете неприятна вест за вашето здраве от робот. Дори изкуственият интелект да притежава много предимства, все още сме на светлинни години от машина, която може да разпознава, манипулира и отчита човешките чувства и емоции. Така професии в сферата на психиатрията, здравните грижи и терапиите няма да бъдат застрашени от машините в близко бъдеще.

2. Критично мислене

В редица филми се показва едно и също внушение – хората са в безизходица и питат компютър какво да правят в тежката ситуация, а той хладнокръвно отвръща, че шансът за провал е 99%, но чудодейно хората успяват да се справят независимо от прогнозите.

Това може да се възприеме като метафора на факта, че колкото и да е напреднал изкуственият интелект, винаги ще бъде нужен човек, които да направи финалните преценки и да вземе критичните решения, дори да се наложи да „разчита на инстинктите си”.

Добър пример за това е използването на изкуствен интелект в адвокатските кантори за сортиране и администриране на информация по различни дела. В тези случаи обаче решенията и преценките се вземат от човек, а не от машина (което би било добър сценарии за филм на ужасите, в който машини съдят хора).

3. Креативност

Компютърните програми вършат работа, когато трябва да се изведат множество възможни решения на даден проблем, но те не могат да произведат качествени креативни предложения. Така, въпреки че изкуственият интелект може да възпроизведе сготвена храна, музика или изкуство, обикновено резултатът е повече от плачевен. Освен това мотивационните цитати, поеми и публицистични трудове, създадени от машини, често будят смях и очудване.

Всякакви дейности, изискващи истинска креативност, като писане, инженерство, инвестиране, предприемаческа дейност, театър, музика и прочее са особено защитени от автоматизация и то в дългосрочен план. 

4.Стратегия

В бизнеса започват да проникват доста практики ,базирани на изкуствения интелект. Например, можем да кажем на програма да пусне публикация в Twitter вместо нас в определен час и ден. И докато това може да е значитлна помощ в пестенето на време, тези инструменти са точно това, което са – инструменти.  Те не осигуряват стратегическо мислене, нужно при определянето на задачите. Работните позиции, изискващи стратегическо мислене, ще бъдат сигурни в бъдеше, като подобряването на качествата ви в тази сфера на дейност със сигурност ще ви дръпне доста пред роботите на пазара на труда.

Човек срещу машина, или как роботите ще ни надговорятИзкуствен интелект, разработен от IBM, влезе в дебат с двама души

5. Технологичен мениджмънт, инсталации и поддръжка

Докато робототе си нямат техни собствени роботи да ги инсталират и поддръжат, хората ще си останат незаменими на това поле. Това ни връща към първите редове на този текст, в които се посочи, че реално машините не могат да правят кой знае колко сложни неща и колкото повече даден човек е запознат с технологиите, толкова повече ще бъде ценен в дейности, свързани с тяхното развитие.

6. Физически качества

Въпреки, че роботите могат да извършват редица пипкави неща като да приготвят лате например, все още физическите им качествата изобщо не могат да се мерят с тези на хората. Освен това хората обичат да гледат невероятни физически постижения на други хора (Световното по футбол е добър пример), поради, което, ако можете да извършвате изумителни физически дейности, то едва ли скоро робототе ще ви изместя вас, Кристиано Роналдо или Меси.

7. Въображение и визия

Последно, но не и по значение, съществува качество, което роботите навярно никога няма да придобият – въображение.

Начинът, по който изкуственият интелект функционира понастоящем чрез поемане на данни и превръщането им в прагматични изводи на база заложени от хората параметри, не съдържат в себе си въображение – нещо, което няма как да бъде програмирано.

Активисти, предприемачи, визионери, лидери, автори, говорители и други подобни представители на човешкото въобжражение едва ли ще трябва да се конкурират с машините сега, в бъдеще или изобщо някога.

Така, ако някога сте се притеснявали, че вашата работа ще бъде взета от робот, то тогава започнете да се развивате в някоя от горепосочените области. Работете върху комуникацията, стратегическото мислене, решаването на проблеми, съпричастието и креативността. Това може да спаси кариерата ви и дори да ви накра да преоткриете себе си реализирайки неподозирани таланти.

Мечтайте и използвайте въображението си – това роботите не го умеят.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg