7 революционни технологични пробива, които ще се развият през 2023

1990
7 революционни технологични пробива, които ще се развият през 2023

© Pixabay

В началото на годината MIT Technology Review обяви своя списък с революционни технологични пробиви, които ще продължат да дават плодове и през 2023 г.. Класацията включва технологичните постижения, за които екипът на научната платформа прогнозира, че ще променят из основи начина ни на живот и работа.

Това е 22-то издание на списъка, който отчита важните технологични постижения в области като изкуствения интелект, биотехнологии, изменениет на климата, космически науки, телемедицината и т.н, а Мат Хонан, главен редактор на MIT Technology Review, коментира:

"Нашите ежегодни списъци с технологии са очарователна снимка на еволюцията на големите технологични пробиви в областта на иновациите. Те документират напредъка, който сме постигнали в много от основните пресечни точки на науката и технологиите. Включването в тях не означава в такава степен одобрение, колкото вяра в потенциалното въздействие на дадена технология“.


Ето и част от технологичните и научни пробиви, които ще продължат да се развиват през 2023 г. според MIT Technology Review.

Изкуствен интелект, който създава изображения - моделите на ИИ, които генерират зашеметяващи изображения от прости фрази, се превръщат в мощни творчески и търговски инструменти.

Водещи на този пазар остават OpenAI, Stability AI, Midjourney, Google, като от платформата очакват тази година да бъде не по-слаба от предходната.

Дизайн на чип, който променя всичко - дизайнът на компютърни чипове е скъп и труден за лицензиране. Всичко това е напът да се промени благодарение на популярния отворен стандарт, известен като RISC-V.

С оглед на значението, което чиповете имат не само по отношение на технологиите, но и на геополитическата ситуация, налагането на отворени стандарти в тази индустрия може да промени сериозно съотношението на силите.

MIT Technology Review посочва като основни играчи на този терен RISC-V International, Intel, SiFive, SemiFive, China RISC-V Industry Alliance.

Технологиите, които ще променят живота ни следващите месециОт иновативни XR хедсети на Apple, през разбиване на пароли за Netflix, до нови върхове за изкуствения интелект

Масов пазар на военни дронове - произведените в Турция TB2, известни като „Байрактар“, разшириха драстично ролята на безпилотните летателни апарати във военните действия.

Анализаторите са категорични, че тази тенденция ще се затвърди през следващата година.

Няма как без електромобил - електрическите превозни средства се предлагат на пазара от десетилетия. Редица ограничения през годините обаче възпрепятстваха тяхното широко налагане.

Пртез 2023 г. това ще се промени, смятат от MIT Technology Review.

Космически телескоп Джеймс Уеб – за него е казано много и от специализираната платформа няма как да го пропуснат в списъка си за 2023 г. Определян като чудо на прецизното инженерство, той може да промени представата ни за развитието на Вселената, посочват авторите на класацията.

В основата на използването му са НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция, както и Научния институт за космически телескопи. Така че, през следващата година очакваме много новини от тези организации.  

ДНК анализ на древни проби - нови методи, които правят повредената ДНК четлива за съвременните секвенатори, доведоха до зашеметяващи разкрития за далечното минало. Очаква се организации като Института за еволюционна антропология "Макс Планк", лабораторията "Дейвид Райх" в Харвард и др. да продължат с откритията си и през тази година.

Рециклиране на батерии - новите начини за повторно извличане на полезни метали от използвани батерии могат да направят електрическите превозни средства значително по-достъпни, обясняват от MIT Technology Review.  

В заключение на тазгодишното издание на списъка Ейми Нордру от MIT Technology Review коментира:

"Хората са развълнувани от потенциала на технологиите и искат да разберат по-добре как те оформят нашия свят. Ние помагаме на нашата аудитория да открие новите технологии, когато те достигнат ключов момент на развитие, и да види как тези постижения ще променят бъдещето ни. За добро или лошо“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg